2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMPSZ szerint sem úgy kellene az elemi osztályos magyar diákoknak tanítani a románt, ahogyan azt a tanügyminiszter elképzelte

2018. szeptember 05. 12:29, utolsó frissítés: 12:36

A román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonását kéri állásfoglalásában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).


A szövetség közölte: elfogadhatatlannak tartja az augusztus végén nyilvánosságra hozott törvénymódosítást, mely szerint a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a román nyelv és irodalomórát ezentúl felsőfokú végzettséggel rendelkező szaktanároknak kell tartani.

Felelőtlen lépésnek tartják, hogy a kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt vezet be előzetes felmérés és konzultáció nélkül olyan radikális változást, amely 3000 magyar tanítót és 52 ezer gyermeket érint.

Az RMPSZ leszögezte: a magyar elemi osztályokban oktató tanítók felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és képesítést szereztek a román nyelv és irodalom elemi iskolai oktatására, megtanulták ennek sajátos, elemi iskolai módszertanát. Ilyen képesítést viszont a román nyelv és irodalomtanárok nem kaptak.

A szövetség arra is kitért, hogy tanítók írták a magyar gyermekeknek szánt elemi tagozatos romántankönyveket. A kormányrendelet szerint a tankönyvírók sem taníthatnak a saját könyvükből.

Az RMPSZ arra figyelmeztetett, hogy a magyar kisiskolások a második és negyedik osztályos országos méréseken román nyelvből jó eredményeket érnek el, tehát nem az elemi oktatásban kell keresni a román nyelvtanítás sikertelenségének az okait.

„A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége mélyen elítéli ezt a meggondolatlan, szakmaiatlan és jogszerűtlen rendeletet, illetve azt a módot, ahogyan stratégiai jelentőségű kérdésekben konzultáció és előzetes tervezés nélkül hoznak tízezreket érintő döntést. Visszautasítjuk azt, hogy 3000 tanító, ki tudja hány tanár és 52 ezer elemi tagozatos kisgyermek újra kísérleti alannyá válik egy bársonyszékben meghozott döntés eredményeként. Kérjük, ne űzzenek csúfot a tanítói hivatásból és saját állami felsőfokú intézményeik diplomáiból, lássák be, hogy tévedés történt, és vonják vissza ezt a rendeletet a lehető legrövidebb időn belül” - áll az állásfoglalásban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS