2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrongálták a szatmárnémeti Széchenyi-szobor talapzatát

2018. szeptember 05. 13:02, utolsó frissítés: 13:04

Ismeretlen tettesek megrongálták a Szatmárnémeti főtéri parkjában március 15-én felavatott Széchenyi István-szobrot.

„Úgy vélem, a szobor talapzatára felírt magyarellenes üzenet szélsőséges támadás nemcsak az itteni magyar, hanem az egész szatmárnémeti közösség ellen. Széchenyi István ugyanis azon kívül, hogy a „legnagyobb magyar” volt, azt képviselte, amit napjainkban is minden magára valamit adó politikus hirdet: egységes, fejlett és szabad Európát. A fejlődés és szabadság gondolata pedig nemcsak a magyaroké, nem irányul senki ellen, minden haladó és tiszteséges ember egyetért vele, legyen az magyar, román, sváb vagy roma”. - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Kereskényi Gábor polgármester.

A polgármester szerint Szatmárnémetit az utóbbi 27 év során a békés együttéllés jellemezte, az utóbbi hónapokban azonban megváltozott a helyzet.

„Sajnos akadnak köztünk olyan „politikusok”, akik egyéni céljaik megvalósítása érdekében minden eszközt bevetnek. A magyar és román közösség összeuszításával hónapok óta kísérleteznek, a sajtót és könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket egyaránt felhasználva. A bölcsek nyugalmával eddig nem léptünk fel ez ellen, mert reméltük, hogy idővel megszűnnek ezek az akciók. Sajnos nem így történt.” - írja a polgármester

Kereskényi beszámolt róla, hogy még a szerdai nap folyamán megteszik a szükséges jogi lépéseket, és az illetékes hatóságoktól pedig elvárják a határozott és gyors fellépést, valamint a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS