2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új baloldali párttal bővült a romániai pártpolitikai színtér

2018. szeptember 05. 13:43, utolsó frissítés: 14:29

A Demos platform augusztus 30. és szeptember 2. tartotta országos gyűlését a Fehér megyei Verespatakon. Szeptember elsején a helyszínről jelentették be, hogy a platform mellett párt is indul és a már bejegyzett Demokrácia és Szolidaritás Pártja – Demos nevet fogja használni.

A párt megalakulásának bejelentése a Verespatakért folytatott országos tömegtüntetések kezdetének ötödik évfordulójára lett időzítve. A tüntetéssorozat 2013 szeptemberében indult az RMGC vállalat ciántechnológiás beruházásának megakadályozásáért, de mivel több tízezer ember vett részt benne, illetve hónapokig kitartott, a tiltakozás tárgyköre is folyamatosan bővült és általánosabbá vált. Az RMGC számára kibocsátott hatósági engedélyek sokak szerint kiemelten rávilágítottak arra, hogyan működik a rendszerszintű korrupció, amely a tőke és az állami szervek folyamatos játszmáinak következménye. Ezért voltak olyan sajtóorgánumok, amelyek a tüntetéseket hol a spanyol megszorításellenes Indignados mozgalomhoz (lásd Mișcarea Indignaților, a felháborodottak mozgalma), hol az Arab tavaszhoz hasonlították (lásd Toamna Românească). A tüntetések szimbolikus jelentőségét felismerve az új román pártok – mind az USR, mind a Demos – igyekeznek saját keletkezéstörténetüket – több-kevesebb valóságtartalommal – ehhez az időszakhoz visszavezetni.

A Demos tehát közleményében azt állítja, hogy a 2016-ban indult platform választási politikai szervezete, amelynek célja, hogy egy valódi szociáldemokrata pártként tudjon működni. Ehhez pedig olyan elvi alapú politizálásra van szükség, amely a méltányosság, szolidaritás, esélyegyenlőség melletti, a szegénység és az igazságtalanság, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek elleni küzdelemben látja magát beteljesedni. Ez pedig egy olyan politikai környezet és társadalom kiépítésén való munkát feltételez, amely a részvételiség gyakorlatba ültetésére törekszik, az emberek által megfogalmazott igények figyelembevételére, az önszerveződés formáinak támogatására.

Végül pedig azt is írják, hogy a létező régi pártpolitikai struktúrák leváltására azért van szükség, mivel az elmúlt évtizedek bizonyították, hogy azok kivétel nélkül a klientizmus és a korrupció más formáinak rabjai, és felélték az ország adminisztratív-politikai erőforrásait és lehetőségeit. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS