2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyészség már vizsgálja, hogy ki lehet a felelős a sertéspestis miatt kialakult helyzetért

2018. szeptember 05. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

Vizsgálatot indított a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás az állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Az ügyészség szerdai közlése szerint részben hivatalból, részben több feljelentés alapján indítottak eljárást. Klaus Johannis elnök az elmúlt napokban többször azzal vádolta a kormányt, hogy nem végezte feladatát, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása végett.

Az elnöki hivatal szerdán is kiadott egy közleményt, amelyben Johannis azt kérte: vizsgálják meg az illetékes szervek, milyen megelőző és ellenőrző intézkedéseket foganatosítottak a sertéspestis ügyében az ellenőrző hatáskörrel rendelkező hatóságok.

Az elnök szerint a hatóságoknak már 2017-ben meg kellett volna tenniük a szükséges óvintézkedéseket, és tájékoztatniuk kellett volna főleg a vidéki gazdákat a kór terjedésének veszélyeiről. Johannis szerint közvetlenül a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság kezelte felületesen a helyzetet, nem vette komolyan a több szakaszban alkalmazásra váró óvintézkedéseket, ezért terjedt el a kórokozó. Az elnök szerint a jelentős anyagi kár elkerülhető lett volna, ha a kormány idejében lépett volna.

A múlt héten közzétett legfrissebb adatok szerint az ország tíz megyéjének 165 településén van jelen a kórokozó, összesen 781 fertőzőgóc szerepel a nyilvántartásban, és több mint 123 ezer sertést kellett megsemmisíteni. A kórokozó az ország északnyugati részén jelent meg először tavaly júliusban, onnan terjedt az ország délkeleti részére, ahol az elmúlt hetekben gyorsan kezdett terjedni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS