2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ő lehet a DNA új főügyésze

2018. szeptember 06. 13:38, utolsó frissítés: 15:39

Adina Floreát, a konstancai törvényszéki ügyészség ügyészét javasolja Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségébe - közölte csütörtökön a szaktárca.


Adina Florea volt az, aki bűnvádi eljárást indított Radu Mazăre volt konstancai polgármester ellen, aki annak idején náci egyenruhában vonult végig a színpadon egy divatbemutató keretében.

Florea eddigi éves fizetése az Adevărul szerint 115.153 lej volt A vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy az ügyész birtokol egy 90 négyzetméteres apartmant Konstancán, amelyet ajándékba kapott és egy 2007-es Audit. Florea két bankszámlával rendelkezik az Unicredit Ţiriac Banknál, egy 34.000 lejes és egy 3000 eurós bankszámlával. Az ügyésznek továbbá van egy 2027-ben lejáró, 43000 eurós jelzáloghitele, szintén ennél a banknál.

A korrupcióellenes főügyészi tisztségre a következő ügyészek jelentkeztek: Sorin Armeanu, a vaslui-i törvényszéki ügyészség főügyésze, Andrei Bodean, a konstancai DNA ügyésze, Adina Florea, a konstancai törvényszéki ügyészség ügyésze, Paula Tănase, a galaci táblabírósági ügyészség ügyésze, Nicolae Lupulescu katonai ügyész és Gabriela Scutea, a román legfőbb ügyészség volt helyettes vezetője.

Florea jelöltségéről a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak is véleményt kell mondania, majd az új főügyészt Klaus Johannisnak kell kineveznie.

Frissítés: A DNA tevékenységének "szépítetlen" mérlege a pozitív eredmények mellett rávilágít egy sor jogsértésre is - vélekedik Adina Florea, akit az igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség élére javasolt csütörtökön.

Adina Florea menedzseri tervében - amelyet az igazságügyi tárca honlapján közölt - azt írja: a külföldi és hazai elemzések is elismerik, hogy Románia jelentős lépéseket tett a korrupcióellenes harcban, de a DNA tevékenységének „szépítetlen” mérlege arra is rávilágít, hogy „a jogállam szabályaitól elég sokszor, ha nem túl sokszor történt eltérés”.

Az ügyész szerint a korrupcióellenes ügyészek, de a DNA vezetősége soraiban is volt példa arra, hogy - „a szakma státusával ellenkező, sőt olykor törvénybe ütköző módon” - letértek a professzionális és kiegyensúlyozott hozzáállás útjáról.

Cikkünket frissitjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS