2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Magyar Szülők Szövetségének sem tetszik az, ahogyan a magyar diákoknak akarják tanítani a románt

2018. szeptember 07. 10:23, utolsó frissítés: 14:27

A Magyar Szülők Szövetsége sajtóközleményben fejezte ki nem tetszését azzal a kormányrendelettel kapcsolatban, amely a kisebbségi oktatásban részesülő elemi osztályok román nyelv és irodalom oktatásáról rendelkezik. A közlemény szövegét az alábbiakban tartalmi változtatások nélkül közöljük:


A Magyar Szülők Szövetsége döbbenten vett tudomást az augusztus 23-an született és 28-an kihirdetett sürgősségi kormányrendeletről, amelyben a kisebbségi oktatásban részesülő elemi osztályok román nyelv és irodalom oktatásáról rendelkezik, s e szerint az új tanévtől szaktanárok kell tanítsák a 6-10 evés gyermekeknek ezen tantárgyat.

Az első reakció a hitetlenség állapota volt, egy rossz vicc, elírás, tévedés feltételezése. Nagyon hamar rá kellet jönnünk, hogy ez valóság.
A helyzetet elemezve, első ránézésre és a pedagógusokkal egyeztetve egyszerűen kivitelezhetetlennek nyilvánult az új rendelet. Ugyanis nincs mögötte kidolgozott módszertan, amely megadná az útmutatást a végrehajtáshoz.

Kiderült számunkra, hogy nagyon jól előkészített, sajnos kivitelezhető rendeletet hoztak, ami alapjaiban rengeti meg a teljes kisebbségi oktatást.
Gyermekeink nem kísérleti alanyai egyetlen Miniszternek sem, egyetlen kormánynak sem.

Az állam nyelvét ismerni kell és mi ezt is akarjuk. Éppen ezért támogatták a SZÜLŐK azt a nagyon nehezen kiharcolt reformot, aminek a bevezetésére 12 évet adott a Minisztérium. Ez már a hatodik évnél tart, tehát még hat évig az érettségi eredmények és meg két évig a nyolcadikos vizsgaeredmények az előző tantervek kudarcát tükrözik. S akkor a helyett, hogy ezt az oktatási reformot felgyorsítanák, ez által csökkentve a sikertelenségeket, gyakorlatilag lenullázzák.Teszik mindezt úgy, hogy a legérzékenyebb korú gyermekeinkre mérnek csapást. A szülői felháborodás és kétségbeesés e pillanatokban országszerte határtalan.

A boldog izgalommal telt tanévkezdés helyett káosz és keserv várja a legkisebbeket. A pedagógusaik a felkészülés helyett teljesen jogfosztottan, megalázva szakmájukban, a depresszió szélén állva kezdik a tanévet. Szülőkként ezt a magatartását (is) a törvényhozóknak elutasítjuk. Teljes mértékben tiltakozunk ellene.

Szövetségünk ma eljuttatta a Tanügyminiszternek, dr. Valentin Popanak,és Klaus Johannis államfőnek állásfoglalását ez ügyben (csatolmány), melyben kérjük a rendelet visszavonását.

Amennyiben a rendeletet nem vonják vissza, felfüggesztését kérjük a részletes módszertan kidolgozásáig, ebben pedig részt kell venniük a kisebbségi képviseletnek, oktatási szakembereknek és az érintett gyermekek szülői képviseletének. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy súlyosan sérti jogainkat, hogy ezen rendelet meghozatala előtt teljesen mellőzte a bármiféle érdemi konzultációt.

Beadványt indítunk, melyben tiltakozunk és azonnali konzultációt kérünk.
Készek vagyunk gyermekeinket ért jogfosztó, diszkriminatív, törvénysértő magatartásért eljárást is indítani. Készek vagyunk tárgyalni, de készen állunk ha kell használni a tiltakozás eszközeit.

Támogatjuk a tanítóinkat harcukban, teljes mértékben kiállunk mellettük.
A szüleinkre azt mondták, hogy áldozati generáció ránk úgyszintén és ez alól a gyermekeink sem kivételek, úgy tűnik.

Nekünk érdekünk, hogy gyermekeink megtanulják az állam nyelvét. Mi azt szeretnénk, hogy gyermekeink itt boldoguljanak, egyenlő esélyekkel induljanak. A jelen rendelkezés elvesz tőlük minden ilyen lehetőséget.
Kiállunk gyermekeinkért, jogaikért. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS