2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Uszítás és magyarellenesség miatt 30 ezer lejre büntették a Realitatea TV-t

2018. szeptember 07. 15:56, utolsó frissítés: 16:03

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 30.000 lejes pénzbüntetésben részesítette a Realitatea TV-t a Jocuri de putere című, 2018. január 31-én, február 22-én, február 28-án, március 10-én, március 13-án, és május 5-én sugárzott műsorában elhangzott magyarellenes megnyilvánulások miatt.
A pénzbírságot az audiovizuális tartalmakról szóló 2002-es évi 504-es törvényre hivatkozva szabta ki az CNA, ugyanakkor figyelembe vette az erre vonatkozó szabályozásról szóló kódex egyes rendelkezéseit is, amelyek egyebek mellett kimondják, hogy a műsor alatt lehetőséget kell adni a másik félnek is arra, hogy elmondhassa a saját nézőpontját. Ugyanakkor a kódex azt is előírja, hogy a műsor moderátora nem használhat sértő nyelvezetet, nem uszíthat erőszakra, illetve a meghívottaknak sem engedheti meg mindezt.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat áltat tett panasz leszögezi, hogy a Realitatea TV Jocuri de putere című adása 2018. március 13-án hamis párhuzamba helyezte azt, ahogyan Sepsiszentgyörgyön ünnepelték a magyarok március 15-ét és ahogyan - állítólag - ünnepelték a december 1-i román nemzeti ünnepet, immár román zászlók hiányában.

Amint a fotóból kiderül, a Realitatea TV a március 15-re feldíszített sepsiszentgyörgyi Főteret a csíkszeredai főtérrel hasonlította össze: míg Sepsiszentgyörgyön magyar zászlók díszelegtek, a másik fotó alapján román a zászlók állítólag hiányoztak a december 1-i díszletből.

Az audiovizuális tartalmakról szóló törvény rendelkezései szerint a médiaszolgáltatók kötelesek objektív módon informálni a közönséget, a tényeket korrekt módon kell közvetíteniük. Ez ebben az esetben sem történt meg, hiszen különböző városokat hasonlítottak össze. Ugyanakkor a panasz azt is megemlíti, hogy Sepsiszentgyörgy Főtere, és nemcsak, a román nemzeti ünnep alkalmával igenis fel volt díszítve román zászlókkal, tiszteletben tartva az állam ünnepét.

Benkő Erika, a szolgálat vezetője elmondta, ez már a sokadik alkalom, amikor jogos büntetést szabtak ki a szóban forgó műsorban elhangzottak miatt, melyek a magyar közösség elleni uszításként hatottak.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat minden olyan esetben feljelentést tesz a Országos Audiovizuális Tanácsnál, amikor a magyarokat érintő, negatív tartalmakat sugároznak a hazai televíziók és rádiók. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS