2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mezőgazdasági minisztérium eljuttatta az Államelnöki Hivatalba az afrikai sertéspestisről szóló dokumentációt

2018. szeptember 08. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

A mezőgazdasági minisztérium, Klaus Iohannis államfő kérésére, eljuttatta az Államelnöki Hivatalba az afrikai sertéspestis megjelenéséről és a járvány lefolyásáról szóló dokumentációt - közölte a mezőgazdasági tárca.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) csütörtöki közleménye szerint 11 megye 190 településén 826 afrikai sertéspestis-gócot regisztráltak.

159.645 sertést megsemmisítettek. A fertőzést kimutatták 46 vaddisznónál is.

2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed.

Szatmár, Bihar és Szilágy megyében a vírus 13 településen jelent meg, összesen 1.375 sertést és 15 vaddisznót pusztítottak el. Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágyban négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

A többi fertőzés az ország délkeleti részében, Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov és Buzău megyében történt.

A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni.

Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs.

Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS