2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szijjártó: sok diplomáciai eszközt kellett bevetni ahhoz, hogy Marosvásárhely visszakapja a katolikus iskolát

2018. szeptember 10. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

A határon túli magyar nemzeti közösségek továbbélésének egyik legfőbb garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter újságírók előtt hétfőn, annak kapcsán, hogy Marosvásárhelyen hétfőn tartják a korábban bezárt katolikus líceum tanévnyitó ünnepséget.

A miniszter hangsúlyozta: Marosvásárhely visszakapja a magyar katolikus iskolát, amelyhez a magyar közösség joggal ragaszkodott.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: tavalyelőtt az egyik legrosszabb pillanat volt a marosvásárhelyi és környéki magyar közösség életében, amikor világossá vált, hogy az iskolát bezárják.

Hozzátette: azóta intenzív megbeszéléseket folytattak a román féllel, sok diplomáciai eszközt be kellett vetni annak érdekében, hogy végül megállapodásra jussanak.

A miniszter kitért arra is, hogy a vezető román kormánypárt, egyben a román parlament elnöke Liviu Dragnea is ígéretet tett a katolikus líceum újranyitására, ami megtörtént. Szijjártó Péter kifejtette: bízik abban, hogy erre a sikerre alapozva a magyar-román együttműködést a kölcsönös tisztelet alapján tudják folytatni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS