2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Korodi a tanügyminiszter előtt bírálta a román nyelv oktatásáról szóló kormányrendeletet

2018. szeptember 10. 15:57, utolsó frissítés: 16:35

A tanügyminiszter jelenlétében bírálta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Hargita megyei csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanévnyitóján azt a kormányrendeletet, amelyet alig tíz nappal iskolakezdés előtt fogadtak el, és amely bevezeti, hogy a magyar tannyelvű előkészítő és elemi osztályokban román szakos tanár oktassa a román nyelvet.


A tanévnyitó alkalmával szervezett karszalagos tiltakozás kapcsán Korodi Attila a Transindexnek elmondta, úgy véli, hogy az ilyen tiltakozó megmozdulásoknak folytatódniuk kell. „Meglátásom szerint Valentin Popa tanügyminiszter úgy gondolja, hogy ezzel a döntésével valóban segített a román nyelv oktatása körüli problémák megoldásában, holott valójában ártott” - mondta Korodi, aki hozzátette, a tanügyminiszternek átadta az ezzel kapcsolatos, a Szövetség által megfogalmazott álláspontot, valamint a tanítók petícióban megfogalmazott állásfoglalását. Korodi Attila a találkozó során a szaktárca vezetőjének elmondta, szerinte elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi kormányrendelet miatt a diákokat fél évig, vagy akár csak néhány hónapig is kedvezőtlen helyzetbe hozzák.

„Az RMDSZ nem ért egyet ezzel a hirtelen, a szakmában dolgozók konzultálása nélkül meghozott döntéssel, mely szerint a magyar nyelven zajló elemi oktatásban a tanítók helyett román szakos tanárok tartsák a román órákat. Ez a döntés nemcsak gyerekeink ellen szól, hanem a magyar tanítók ellen is. Mi több, ez a módszer nem vezetne a román nyelv megfelelő elsajátításához sem ezekben az osztályokban. Mindannyiunk érdeke, hogy gyerekeink megtanuljanak románul, ez a döntés azonban nem ezt a célt szolgálja” – hangsúlyozta Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanévnyitóján, a csíkszentdomokosi szülők és Valentin Popa tanügyminiszter előtt tartott tanévnyitó beszédében.

Korodi továbbá rámutatott azokra a hiányosságokra is, amelyek a kormányrendelet gyakorlatba ültetése során felmerülnek: „a román nyelv oktatására szakképesített tanárok sajnos nem ismerik azt a metodológiát, amely alapján zajlik az oktatás az előkészítő és az elemi osztályokban, így nehéz lesz a csak anyanyelvükön beszélő kisgyerekekkel megszerettetni a román nyelvet”.

Korodi a tanévnyitón reményét fejezte ki afelől, hogy a nemrég meghozott kormányrendeletet mielőbb érvénytelenítik, valamint az újból működő marosvásárhelyi katolikus iskola és a magyar oktatást elősegítő tankönyvek pozitív mintájára, sikerül a gyermekek jövője érdekében mielőbb közös megoldást találni erre a hirtelen kreált problémára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS