2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Valentin Popa: továbbra is taníthatják a tanítók a román nyelvet, de...

2018. szeptember 10. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Továbbra is taníthatják a tanítók a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban, de változik a prioritáslista, amely alapján elosztják ezeket az órákat, és ezután a szaktanárok élveznek elsőbbséget - nyilatkozta hétfőn Valentin Popa tanügyminiszter.


A csíkszentdomokosi iskolában tartott tanévnyitón részt vevő tárcavezető hangsúlyozta: azért hozta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, miszerint az elemi osztályokban is szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet, hogy a kisebbségi iskolák tanulói jobban elsajátíthassák az állam nyelvét.

A miniszter rámutatott, számos megkeresés érkezett nagykövetek, tanügyminiszterek, sőt az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Navracsics Tibor részéről is, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket e cél érdekében.

Nemrég a Hargita Megyei Tanács elnöke is közölte, panaszt emelt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amiért a minisztérium nem tesz semmit azért, hogy a kisebbségi diákok jobban megtanuljanak románul - indokolta az intézkedést a tárcavezető.

Popa ugyanakkor rámutatott, a kormányrendelet nem jár leépítésekkel, és nem befolyásolja a kötelező heti óraszámot.

„Nincsenek kizárva a tanítók, csak változik a prioritási sorrend, amely szerint leosztják ezeket az órákat. A tanítók már nincsenek monopolhelyzetben, a szaktanárok élveznek elsőbbséget. Ugyanez történt a testneveléssel, a vallásórákkal és az idegennyelv-órákkal is, ezek alól is mentesültek a tanítók. Akkor sem voltak szaktanárok már az első naptól kezdve, mint ahogy most sincsenek mindenütt, de dolgozunk rajta” - tette hozzá a miniszter.

A csíkszentdomokosi iskolában - több más erdélyi tanintézethez hasonlóan - fehér karszalagot viseltek a pedagógusok a tanévnyitón a kormány intézkedése elleni tiltakozásképpen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS