2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszólalt a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet és mindenkivel egyetértett

2018. szeptember 10. 17:34, utolsó frissítés: 2018. szeptember 11. 07:53

A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet is állást foglalt a román nyelv oktatására vonatkozó kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja a román szaktanárok alkalmazását az elemi osztályokban.


Az államtitkári kabinet szerint az, hogy a román nyelv oktatása elemi osztályokban, román szaktanárok feladata lenne, nagyon elkeserítő, ezért jogosnak tartják a pedagógusok és szülők felháborodását.

A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, illetve a magyar pedagógusok és szülők véleményével, hogy a rendeletben található románórák tanítására vonatkozó cikkely a jelenlegi formában elfogadhatatlan, alkalmazhatatlan, átgondolatlan és szakmaiatlan.

Véleményünk szerint nem lehet kétségbe vonni a tanítók román nyelv tudását, amelyről szert tettek különböző vizsgák alkalmával, és amit diplomákkal is bizonyítanak. Ezenkívül, a kormányrendelet által előírt román szaktanároknak nincs képesítésük ahhoz, hogy az elemi osztályokban taníthassanak, ellenben a magyar tagozaton oktató tanítóinkkal, akik a román nyelv tanításának módszertanából is képesítést szereztek az egyetemen/főiskolán.

Az államtitkári kabinet szerint mivel a döntést nem előzte meg semmiféle konzultáció, vagy tanulmány, ezért nem lehet tudni, hogy lélektanilag milyen hatással lehet a gyermekek érzelmi világára, tanulási teljesítményeire és nem utolsósorban román nyelv ismeretére.

Figyelembe véve a felsorolt érveket, minden további nélkül támogatják azt a törvénytervezetet, amellyel módosítanák vagy törölnék az oktatási törvény erre vonatkozó cikkelyét.  

„A rendelettel kapcsolatosan több ízben egyeztettünk a tanügyminiszterrel, szakmai érveket hoztunk fel, amelyben megindokoltuk, hogy a román órák tanítására vonatkozó cikkely jelenlegi formájában elfogadhatatlan.(...) A miniszter azzal indokolta döntését, hogy a nyár folyamán nagyon sokan bírálták az oktatási minisztériumot, többek között azzal is, hogy az országos vizsgákon a magyar diákok gyengébben szerepeltek román nyelv és irodalomból, a magyar diákoknak hiányos a román nyelvtudása, illetve a román nyelv oktatásának stratégiáját is kifogásolták.  Számos beadvány érkezett a miniszteri kabinetbe ezekkel kapcsolatban. A tanügyminiszter ellen feljelentés is érkezett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. Ezek együttese váltotta ki a tanügyminiszer augusztus végi válaszlépését.” - áll a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet állásfoglalásában. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS