2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanügyminiszter: 2020-ig el kell tűnniük a kinti illemhelyeknek az iskolaudvarokról

2018. szeptember 10. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Valentin Popa tanügyminiszter kijelentette, hogy 2020-ig a kinti illemhelyeknek minden iskolaudvarról el kell tűnniük, írja az Agerpres hírügynökség.


A tanévet Csíkszentdomokoson megnyitó miniszter kifejtette, sok pénzre van szükség a tanintézetek állapotának javítása érdekében, ezért minden polgármestert felkér, hogy éljenek a pályázási lehetőséggel. „2020-ig az udvari illemhelyeknek is el kell tűnniük, ahogy azt a miniszterelnök is eldöntötte” - mondta Popa.

A tanügyi tárca vezetője hangsúlyozta: jelenléte a csíkszentdomokosi Márton Áron Gimnázium tanévkezdésén azt jelképezi, hogy prioritásként kezeli az esélyegyenlőség biztosítását egyrészt a városi és vidéki, másrészt a román és a kisebbségi tannyelvű iskolák tanulói között.

Arról is beszámolt, hogy a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó idén 153 kisebbségi nyelvű tankönyvet adott ki, ezek közül 26 címet egyszer sem adtak ki az utóbbi két évtizedben.

Felidézte, hogy 2018-ban első alkalommal különítettek el az egyetemek államilag támogatott helyeket a vidéki iskolák végzettjei számára. Olyan projekten is dolgozik, amely biztosítaná, hogy a vidéki iskolákban órákat adó tanárok nagyobb órabérben részesüljenek.

A vidéki középiskolások számára „legalább 50.000” ösztöndíjat terveznek biztosítani a tárca legnagyobb, 200 millió eurós projektje révén, és ezen ösztöndíjak összege 1500-2000 lej lesz, tette hozzá Popa, aki szerint ezzel meg tudnák akadályozni azt, hogy a diákok abbahagyják iskolai tanulmányaikat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS