2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR és Cioloş új pártja azt szeretnék, hogy kétfordulós legyen a polgármesterválasztás

2018. szeptember 11. 15:04, utolsó frissítés: 15:08

Több civil szervezettel együtt újabb aláírásgyűjtésbe kezdett kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románia Együtt Mozgalom (MRI). A kampány keretében többek között a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérést, illetve a helyi és európai parlamenti választások esetében a választási küszöb eltörlését célzó javaslathoz gyűjtik az aláírásokat, írja az Agerpres hírügynökség.

Dacian Cioloş, a MRI alapító elnöke azt nyilatkozta az Egyetem téren, hogy a kezdeményezéssel a román politikai osztály megújítása a cél.

Dan Barna, az USR elnöke kifejtette: új emberek bevonásával kapna még egy esélyt Románia, mert a jelenlegi politikai osztály 'korrupt és inkompetens'.

Az Új emberek kampányt 17 román állampolgár kezdeményezte, 26 civil szervezet és négy párt - a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románia Együtt Mozgalom (MRI), a Fiatalok Polgári Cselekvése Párt (PACT) és a Szabad Emberek Pártja (POL) - támogatja.

A választási törvény javasolt módosításai közé tartozik a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés, illetve hogy a választók ne a párt által összeállított listára, hanem személyekre szavazhassanak.

Ugyanakkor azt is el szeretnék érni, hogy a képviseleti normát terjesszék ki a külföldön élő román állampolgárokra is, hogy ezáltal több képviselőjük legyen a parlamentben, valamint hogy azok a külföldön élő állampolgárok, akiknek továbbra is Romániában van az állandó lakhelyük, a világon bárhol szavazhassanak saját lakhelyük körzetére.

Javasolják, hogy kevesebb támogató aláírás legyen szükséges a választásokon való induláshoz, és hogy a helyi és európai parlamenti választások esetében töröljék el a választási küszöböt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS