2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szenátus is megszavazta a férfi és nő házasságaként értelmezett családmeghatározást

2018. szeptember 11. 19:44, utolsó frissítés: 2018. szeptember 12. 08:33

A parlament szenátusa is nagy többséggel megszavazta kedden azt az alkotmánymódosító törvényjavaslatot, amely "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról.


A javaslatot 107 szenátor támogatta, 13-an ellene voksoltak, heten tartózkodtak. A 139 szenátorból 9-en hiányoztak. Az elektronikus szavazási rendszer nem működött, mert éppen cserélik. Az ellenszavazatok kivétel nélkül az USR szenátoraitól érkeztek, néhány PNL-s szenátor pedig tartózkodott: Florin Câțu, Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu és Iulia Scântei. Az RMDSZ szenátorai megszavazták a javaslatot. A szenátorok teljes listája itt található.

A szenátus döntő házként szavazott az indítványról.

Az alkotmánymódosításhoz még egy érvényes és eredményes népszavazásra is szükség van, amelyet a parlamenti döntést követő 30 nap utolsó vasárnapján, vagyis október 7-én kell megszervezni.

A törvényjavaslat polgári kezdeményezésként - a szükséges félmillió helyett - több mint hárommillió támogató aláírással került 2016-ban a parlament elé, amelyeket a Koalíció a családért nevű, a történelmi egyházak támogatását élvező romániai ernyőszervezet gyűjtött össze.

Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a voksolás előtt közölte: a szövetség szenátorai egyetértenek azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttessék, mivel azonban aggályosnak tartják, hogy a javasolt szöveg összemossa a házasság és család fogalmát, az RMDSZ szenátorai közül egyesek tartózkodnak a szavazáson.

Az alkotmánymódosító törvénytervezetet már tavaly áprilisban elfogadta a képviselőház. A szenátusi döntést azért jegelte a kormánytöbbség, hogy előtte hatályba léptessen egy másik jogszabályt, amellyel kiiktatták Klaus Johannis államfőt a népszavazás kiírásából. Az új népszavazási törvény szerint amennyiben a parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül automatikusan a népszavazást is megrendezik, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni és az államfőn múlna annak kihirdetése.

A PSD ugyanakkor korábban azt ígérte: a család alkotmányos meghatározásának módosításával egy időben a regisztrált élettársi kapcsolat törvényesítésének lehetőségéről is közvitát kezdeményeznek, mert "nem tehetnek úgy, mintha (szexuális) kisebbségek nem léteznének".(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS