2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ szenátorai is egyetértettek azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttessék

2018. szeptember 11. 21:56, utolsó frissítés: 2018. szeptember 12. 11:48

Az RMDSZ szenátorai egyetértenek azzal a felvetéssel, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttessék – szögezte le Cseke Attila az RMDSZ frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament felsőháza döntőházként szavazott család fogalmát módosító állampolgári kezdeményezés törvénytervezetéről. A frakcióvezető hozzátette, habár bizonyos szempontból a jelenlegi alkotmányos rendelkezésnél jobb tartalommal bír a most beterjesztett tervezet, vannak hiányosságai. Éppen ezért, a Szövetség szenátorai saját belátásuk szerint szavaztak.


„A törvénytervezet a házasság és a család fogalmát továbbra is összemosva tárgyalja, pedig a mostani jó alkalom lett volna arra, hogy ez megváltozzon. A javasolt módosítás kirekeszti az egyedülálló szülők és gyermekeik alkotta családokat, illetve az össze nem házasodott élettársakat és gyermekeiket a család fogalmából. Éppen ennek okán fenntartások fogalmazódtak meg a Szövetség szenátusi frakciójában a jogszabályjavaslattal kapcsolatban”  – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. (közlemény)

A javaslatot 107 szenátor támogatta, 13-an ellene voksoltak, heten tartózkodtak. A 139 szenátorból 9-en hiányoztak. Az elektronikus szavazási rendszer nem működött, mert éppen cserélik. Az ellenszavazatok kivétel nélkül az USR szenátoraitól érkeztek, néhány PNL-s és RMDSZ-es szenátor pedig tartózkodott: Florin Câțu, Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu és Iulia Scântei, illetve Novák Csaba-Zoltán, Turos Lóránd és Antal Lóránd. Tánczos Barna szenátor pedig hiányzott. A szenátorok teljes listája itt található. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS