2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dragneával tárgyalt Kelemen Hunor a román nyelv oktatását szabályozó kormányrendeletről

2018. szeptember 12. 15:20, utolsó frissítés: 15:37

Update: Kelemen Hunor az elemi osztályosokat érintő románnyelv-oktatás körüli káosz rendezéséről egyeztetett ma a PSD és a képviselőház elnökével, Liviu Dragneával.


„Átadtam neki az elmúlt hetekben megfogalmazott szakmai anyagokat, és azt kértem tőle: sürgősségi kormányrendelettel helyezzék hatályon kívül az augusztusi kormányrendeletnek azt a cikkelyét, amely az elemi osztályok románnyelv-oktatására vonatkozik a kisebbségi iskolákban. Ez az egyetlen gyors és jó megoldás. A PSD elnöke megértette, hogy ez a cikkely méltánytalan, és a tanügyminiszter lépése butaság volt. Éppen ezért mihamarabb egyeztet a miniszterelnökkel, és gyors eljárással jövő héten, vagy két hét múlva a kormány asztalára kerülhet a rendelet, amely törli ezt a cikkelyt.” - ismertette a részleteket Kelemen Hunor az RMDSZ Facebook-oldalán.

--------------------------------------------------------

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elvárja a román kormánytól, hogy már a héten hozzon politikai döntést a román nyelv oktatásának rendezéséről - mondta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerdán az MTI-nek.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy az RMDSZ képviselőházi frakciója szerdán távol maradt a végszavazástól azon rendelet elleni tiltakozása jeléül, amely szerint az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a román nyelv és irodalom tantárgyat.

Az RMDSZ már a héten politikai lépést vár a kormánytól, a rendelet parlamentben való módosítását túlságosan időigényesnek tartja - magyarázta Korodi. Hozzátette: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel fog egyeztetni a kérdésről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS