2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elutasította az alkotmánybíróság Johannisnak a kormány ellen emelt panaszát

2018. szeptember 12. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán azt a panaszt, amelyet Klaus Johannis államfő augusztus elején emelt Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen, amiért az önhatalmúlag Paul Stanescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését egyhetes szabadsága idejére.


Az elnök arra alapozta beadványát, hogy az alkotmány szerint az ő tiszte kinevezni a miniszterelnököt és a kormány tagjait, értelmezése szerint pedig Dăncilă túllépte alkotmányos hatáskörét, és az állami intézmények közötti jóhiszemű együttműködés elvét, amikor hatáskörét átruházta egyik helyettesére.

Johannis arra kérte az alkotmánybíróságot: állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő az államfő és a miniszterelnök között, ezt azonban a taláros testület szerdai ülésén szavazattöbbséggel elutasította.

Az alkotmánybíróság fél éven belül második alkalommal adott igazat a kormánynak az államfővel folytatott jogvitában. A taláros testület május végén arra kötelezte Johannist, hogy leváltsa a kormány által visszaélésekkel vádolt korrupcióellenes főügyészt.

A taláros testület akkor szintjén szavazattöbbséggel megállapította: Klaus Johannis alkotmányos természetű jogi konfliktust okozott azzal, amikor megtagadta Laura Codruța Kövesi leváltását, amit az igazságügyi miniszter kezdeményezett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS