2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tényleg támogatták külföldről a diaszpóra tüntetését, de nem úgy, ahogy Dragnea gondolja

2018. szeptember 12. 19:25, utolsó frissítés: 19:26

Zömében a külföldön munkát vállaló romániaiak finanszírozzák a tüntetéseken használt kellékek beszerzését, és ezt bizonyítani fogja a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnál - jelentette ki szerdán Mihai Cristian Dide, a #Rezist mozgalom egyik aktivistája.

Dide a legfőbb ügyészség székháza előtt nyilatkozott az augusztus 10-i tüntetéssel kapcsolatban. Az aktivista nyilatkozatáról az Agerpres számolt be.

"Az augusztus 10-i tüntetésnek voltak szervezői, és ezt bizonyítani tudjuk. A bukaresti polgármesteri hivatalnál vannak erre vonatkozó nyilatkozatok, az egy felvállalt tüntetés volt. Azzal a feljelentéssel kapcsolatban, amelyet a Román Csendőrség tett a DIICOT-nál, holnap nyilatkozatot fogok benyújtani a DIICOT-hoz, amelyben értesítem az ügyészeket, hogy szervezői minőségünkben bizonyítani tudjuk a pénz eredetét, az összegeket, a bankszámlákat, ahova ezek a pénzek érkeztek a tüntetés kellékeinek megvásárlására. Az olyan kijelentések, miszerint 'a kormány megdöntésére irányuló akció történt', hamisak. A tüntetés témája az volt, hogy békésen, erőszakmentesen kértük a kormány lemondását. Ami augusztus 10-én történt, azt nem mi szerveztük, az erőszakos cselekedeteket nem mi szerveztük és nem a békés tüntetők tervelték ki" - szögezte le Dide.

Arra a kérdésre, hogy honnan származtak a támogatási pénzek, az aktivista azt felelte: "Általában a külföldön élő románoktól származik a szponzorálás, akik más országokban dolgoznak, és a szponzorálásokról általában nyilvános adatok vannak a crowdfunding felületeken."

Liviu Dragnea, a PSD elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy az augusztus 10-i tüntetést külföldről finanszírozták. "Elég bizonyítékunk van ahhoz, hogy államcsíny-kísérletről beszélhessünk, amelyet külföldi pénzekből is támogattak" - jelentette ki akkor Dragnea, aki azt is feltételezte, hogy a tüntetés megszervezése "félkatonai jellegű" volt, a tüntetők el akarták foglalni a kormány székhelyét és folyamatosan provokálták a csendőröket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS