2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország után Románia elmarasztalása következik a volt külügyminiszter szerint

2018. szeptember 12. 20:27, utolsó frissítés: 20:27

Magyarország elmarasztalása után októberben a jogállamiság romániai helyzetének európai parlamenti megvitatása következik - figyelmeztetett a Digi24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Cristian Diaconescu volt igazságügyi és külügyminiszter.

A Szociáldemokrata Pártból (PSD) kiszorult, és a hírtelevíziókban külpolitikai szakértőként gyakran megszólaltatott Diaconescu úgy vélte: a kormánynak nagyon oda kellene figyelnie arra, ami Magyarországgal történt. Szerinte ugyanis a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritika jelentős hányada Romániára is érvényes. A volt miniszter szerint a Sargentini-jelentésnek a jogállamiságra, az állampolgári szabadságjogokra, az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó részében Magyarországot Romániára lehetne cserélni, és a kritika érvényes maradna.

Cristian Diaconescu szerint ha a kormány nem veszi figyelembe azokat a minden csatornán érkező figyelmeztetéseket, amelyek az igazságszolgáltatás elleni politikai támadások miatt érik, akkor Lengyelország és Magyarország sorsára juthat. A külpolitikai szakértő úgy vélte, hogy mind Lengyelország, mind pedig Magyarország befolyása sokkal erősebb Brüsszelben, mint Romániáé, és ennek ellenére sem tudták elkerülni az Európai Parlament elmarasztalását.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt tavaly decemberben megindította az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti, eddig nem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Az Európai Parlament idén márciusban elfogadott állásfoglalásában üdvözölte a lépést.

A volt miniszter azt is megemlítette, hogy nem látja, ki tudná megvédeni az Európai Parlamentben a bukaresti kormány álláspontját.

Az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája a zöldek csoportja kezdeményezésére döntött arról augusztusban, hogy az erőszakba torkollott augusztus 10-i bukaresti kormányellenes tüntetés kapcsán az EP októberben vitát szervez a romániai jogállamiság helyzetéről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS