2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Európai Bizottság 2 millió euróval segíti az afrikai sertéspestis károsultjait

2018. szeptember 13. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa azt nyilatkozta kedden, hogy már fontolgatják, hogy miként segítsék azokat a gazdákat, akiknek az állataik elpusztultak az afrikai sertéspestis miatt.


Hogan elmondása szerint a bizottság „állategészségügyi segélyként” már elkülönített kétmillió eurót a célra.

Románia 12 megyéjének 207 településén 898 afrikai sertéspestis-gócot regisztráltak, ezt a hírt az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság közölte csütörtökön.

A hatóság közleménye szerint 232.722 sertést megsemmisítettek. A fertőzést kimutatták 57 vaddisznónál is.

2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed.

Szatmár, Bihar és Szilágy megyében a vírus 13 településen jelent meg, összesen 1.375 sertést és 15 vaddisznót pusztítottak el. Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágyban négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

A többi fertőzés az ország délkeleti részében, Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău és Giurgiu megyében történt.

Az agrárbiztos csütörtökön találkozott a miniszterelnökkel, hogy a közvetlen támogatások korlátozásáról tárgyaljanak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS