2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Porcsalmi: nem értek egyet azzal, hogy házasságot kizárólag csak nő és férfi köthet

2018. szeptember 14. 09:29, utolsó frissítés: 09:30

Az RMDSZ szenátorainak véleménye és szavazása kizárólag a szenátusi frakció véleményét tükrözi. Ebben a kérdésben különböző, akár élesen eltérő álláspontok és meggyőződések vannak a Szövetségben - jelentette ki a Maszol.ro-nak adott interjújában Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Véleménye szerint a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás jogi értelemben fölösleges és értelmetlen, társadalmi szempontból kirekesztő, politikai szempontból pedig káros.


"Az alkotmánymódosítás jogi szempontból semmi újat nem eredményez. A jelenlegi helyzethez képest nem ad és nem vesz el jogokat. Egyrészt a család meghatározása semmiben nem változik. Másrészt a házasság továbbra is férfi és nő között köttetik, valamint azonos nemű személyek továbbra sem házasodhatnak. Ezt jelenleg is így szabályozza a polgári törvénykönyv" - fejtette ki Porcsalmi.

Ugyanakkor leszögezte, hogy az RMDSZ referendummal kapcsolatos álláspontját az erre jogosult testületekben csak később fogják kialakítani.

"Nem értek egyet azzal, hogy házasságot kizárólag csak nő és férfi köthet. Romániában ugyan nem engedélyezett a melegházasság, de meggyőződésem, hogy ennek ellenkezője sem ördögtől való dolog: az Unió 15 tagállamában házasodhatnak az azonos nemű személyek. Nem értek egyet a szenátor kollégák azon véleményével sem, hogy a jelenlegi alkotmányos rendelkezésnél jobb tartalommal bír a most beterjesztett tervezet. Mert nem jobb: jogilag sem, szellemiségében sem. Egyrészt fenntartja a család korlátozó jellegű, rossz meghatározását, másrészt, hosszú távon kirekesztő egy olyan számottevő közösséggel szemben, olyan állampolgárokkal szemben, akiket ugyanolyan jogok illetnének meg, mint a heteroszexuálisokat" - fejtette ki személyes álláspontját az interjúban.

Hozzátette, hogy mivel nem ért egyet sem a kérdésfelvetéssel, sem a témában szervezett népszavazással, reméli, hogy: "az RMDSZ úgy dönt, hogy nem támogatjuk a referendumot".

"Az én személyes opcióm világos: ez az alkotmánymódosítás korlátozó és kirekesztő, ezért én határozottan ellenzem a módosítást, nem értek egyet a módosítással, és nem fogok részt venni a népszavazáson" - szögezte le az RMDSZ ügyvezető elnöke. (maszol.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS