2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tanügyminiszter lemondását követeli az EMNP is

2018. szeptember 14. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

A Nép Ügyvédjéhez fordul az Erdélyi Magyar Néppárt a román nyelv elemi iskolákban történő oktatásáról szóló kormányrendelet kapcsán, ugyanakkor lemondásra szólítja fel mind Valentin Popa tanügyminisztert, mind pedig Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt.


Az Erdélyi Magyar Néppárt alkotmányellenesnek tartja azt a kormányrendeletet, melynek értelmében az elemi iskolákban a román nyelvet kizárólag szakképzett román nyelv és irodalom tanárok oktathatják. A Néppárt véleménye szerint a rendelet súlyosan diszkriminálja azokat a kisebbségi nyelven oktató tanítókat, akik bár rendelkeznek a megfelelő képesítéssel, mégsem oktathatják a román nyelvet, ezáltal pedig szerzett joguktól fosztják meg őket, továbbá hátrányos helyzetbe hozza a diákokat is, hiszen kérdésessé válik folyamatos, életkoruknak megfelelő, szakszerű oktatásuk.

Kovács Irén Erzsébet, kisebbségi oktatásért felelős államtitkárnak az ügy kapcsán tett ellentmondásos nyilatkozatai elfogadhatatlanok. A politikus államtitkárságának eredményeivel próbálta ellensúlyozni a mostani, vállalhatatlan kormányrendeletet.Épp ezért az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői lemondásra szólítják fel Kovács Irén Erzsébetet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS