2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korlátozná az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők egészségügyi ellátását a pénzügyminiszter

2018. szeptember 14. 19:52, utolsó frissítés: 19:57

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter pénteken a Digi24 hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy az általa vezetett minisztérium egy olyan javaslaton dolgozik, amely bevezetné az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés ún. csomagokba osztását, ami azt jelenti, hogy mindenki olyan jellegű szolgáltatásokban részesülhet, amilyen egészségügyi csomagot meg tud engedni magának. Szerinte teljes mértékben logikus volna egy olyan rendszert kiépíteni, ahol, aki többet tud fizetni, jobb ellátásban részesüljön, mint az, akinek alacsonyabb a jövedelme.

„Amennyit fizetsz az egészségügyi társadalombiztosítási alaphoz (CASS), legyen készen több opció, ami közül választhatsz, az egyes csomag lenne az alapellátást biztosító csomag. Ha nagyobb a jövedelmed, ami alapján többel járulsz hozzá az egészségügyi biztosításhoz, akkor álljon rendelkezésedre egy második, más típusú szolgáltatásokat tartalmazó csomag, így volna logikus a rendszer” – mondta a miniszter. Mire a jelenlévő sajtósok megkérdezték, hogy ez akkor azt jelentené, hogy a szerényebb jövedelemmel rendelkezők kevesebb szolgáltatáshoz jutnának?

„Jó, hát akkor hagyjuk úgy a rendszert ahogy van és mind egyforma arányban fizetünk. Ha különböző összegeket fizetünk, akkor normális, hogy különböző szolgáltatásokat tartalmazó csomagok közül tudjon választani az adófizető – nem ez volna a normális megközelítés?” – tette hozzá Teodorovici.

Romániában jelenleg 15 millió lakosnak van egészségügyi biztosítása, és 17 millióan részesülnek valamilyen formában egészségügyi szolgáltatásokban. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS