2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Horváth Anna: álcselekvés, manipuláció és felesleges pénzkidobás a családról szóló referendum

2018. szeptember 15. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Konzervatív emberként úgy gondolom, hogy a házasság a magukat egymás mellett elkötelezni akaró férfi és nő kiváltsága kell maradjon. De a család fogalmáról októberre kiírt referendumot manipulatív álcselekvésnek, felesleges pénzkidobásnak és társadalmilag káros kezdeményezésnek tartom - írja Facebookon közzétett bejegyzésében Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Kolozsvár volt alpolgármestere.


Horváth szerint az "ezer sebből vérző" Román Alkotmány és romániai társadalom legkisebb baja ma a "család” – egyébként, jelenleg is bután kirekesztő - megfogalmazása.

"A hatalmi ágak szétválasztása, az emberi és kisebbségi jogok, a decentralizáció erősebb kodifikálása után, talán sorra kerülhetne a 'család' fogalma és a 'házasság' jogi intézménye közötti kapcsolat újragondolása is. Így viszont, számomra sokkal inkább valamiféle 'figyelemelterelő hadmozdulat' benyomását kelti, mint 'családféltő', társadalmi értékek konszolidálását célzó kezdeményezését" - mutat rá a politikus.

Kolozsvár volt alpolgármestere felesleges pénzkidobásnak is nevezi a referendumot. A centenáriumát ünneplő Románia családjait a mindennapok nyomasztó terhe, a tömeges külföldi munkavállalás, a nincstelenség és kiábrándultság, a családon belüli erőszak és alkoholizmus, az egymásra fordítható idő rohamos csökkenése nagyságrendekkel nagyobb mértékben veszélyezteti, mint a törvényesen jelenleg sem engedélyezett melegházasságok - írja Horváth Anna.

A referendum megszervezésének költségeivel kapcsolatban arra is felhívja még a figyelmet, hogy a több mint 50 millió euróba kerülő népszavazás helyett legalább 100 állami bölcsődét lehetne építeni, vagy több tucat menhelyet a családon belüli erőszak áldozatainak az újrakezdéshez. "De be lehetne (és kellene) vezetni a családok valós támogatására és védelmére olyan, Magyarországon már évek óta működtetett családpolitikai intézkedéseket, mint az ingyenes iskolai étkeztetés és a 'délutáni iskola', a gyermekszám függvényében nagymértékben csökkenő családi adókulcs és családi otthonteremtési kedvezmény" - írja Horvát Anna, aki hozzáteszi: ehhez az kellene, hogy áltémák és pótcselekvések helyett, a mindenkori kormányzat gyakrabban nézegesse a demográfiai katasztrófát jelző országos statisztikai adatokat.

Horváth Anna bejegyzésében társadalmilag végtelenül káros és veszélyes kezdeményezésnek nevezi a referendumot, mivel szerinte egy közvélemény-kutatások által is egyértelműen behatárolható közvélekedést közvitára bocsátva olyan kérdést tematizál, amely teret ad majd a szélőséges nyelvezetben megfogalmazott véleményeknek. "Ennek káros hatása a tizenéves gyerekeinkre ebben a pillanatban felmérhetetlen" - írja az RMDSZ politikusa.

"Mindezekért, én egészen biztos nem veszek reszt ezen a - tartalmában zavaros és időzítésében megkérdőjelezhető indíttatású - referendumon. Akkor sem, ha 22 napig tartják" - írja Horváth Anna.

Horváth Anna bejegyzését teljes egészében alább olvashatjátok.(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS