2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfőtől elkezdik tesztelni a lakosságot vészhelyzet esetén értesítő telefonos rendszert

2018. szeptember 15. 14:35, utolsó frissítés: 14:37

Beüzemelték szombaton a www.ro-alert.ro honlapot, amelyen megtalálhatók a lakosságot vészhelyzet esetén figyelmeztető rendszerrel kapcsolatos fontos információk. A rendszert hétfőtől országszerte tesztelik - írja az Agerpres.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (DSU) vezetője, Raed Arafat sajtótájékoztatón mutatte be az új weboldalt. A szombat reggel 9 órától elérhető honlapon a RO-ALERT rendszerrel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható, beleértve a működéséhez szükséges telefonbeállításokat, a DSU-alkalmazás telepítésének módját, a rendszerrel kapcsolatos gyakori kérdések válaszait is.

Arafat rámutatott, hétfőtől 27-éig országos szinten tesztelni fogják a RO-ALERT rendszert.

"Kérjük az embereket, ha még nem tették meg, végezzék el telefonjukon a szükséges beállításokat, hogy kapják meg a figyelmeztető üzeneteket, és értsék meg, hogyan működik a rendszer" - mondta a DSU vezetője.

Arafat hangsúlyozta, a teszteléseket követően a RO-ALERT rendszert kizárólag nagyon súlyos helyzetekben fogják használni.

"Nem áll szándékunkban túl gyakran alkalmazni, mert ezáltal egyrészt csökkenne a lakosság érdeklődése, másrészt zavaró lenne, mert a hang, amelyet a rendszer kibocsát, nem szűnik meg addig, amíg az illető el nem olvassa az üzenetet. A telefon abban az esetben is hanggal jelzi az üzenet érkezését, amikor a készülék néma üzemmódban van. Ha üzenet érkezik, azt jelenti, hogy valami súlyos dolog történt" - nyomatékosította Arafat, hozzátéve, a rendszer nem használ semmiféle személyes adatot, nem telefonszámra küldi az üzenetet. "Ez nem SMS-üzenet, hanem más típusú" - mondta.

Raed Arafat kiemelte, az üzeneteket román nyelven küldik, de "térségtől függően" más nyelvűek is lehetnek. Földrengésveszélyre figyelmeztető üzeneteket nem küldenek ki, hogy ne keltsenek pánikot az emberek körében - hangoztatta a DSU vezetője, aki szerint a figyelmeztető rendszer bármikor leállítható, kikapcsolható, de nem ajánlatos ezt tenni, hiszen veszély esetén életmentő lehet.

A veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek, terrortámadások esetén vagy más, a lakosságot fenyegető helyzetekben használandó RO-ALERT rendszer kialakítása hozzávetőlegesen hatmillió euróba került, és olyan országokban is alkalmaznak hasonlót, mint Hollandia, Lettország, az Amerikai Egyesült Államok vagy Izrael. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS