2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pénzügyminiszter szerint félreértették botrányt keltő nyilatkozatát

2018. szeptember 15. 17:25, utolsó frissítés: 20:53

Update: Pontosította Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az egészségügyi ellátási rendszer esetleges módosításával kapcsolatos korábbi nyilatkozatát. A tárcavezető szombaton azt mondta, arra gondolt, amikor szolgáltatáscsomagokat emlegetett, hogy a biztosítottnak legyen lehetősége kiegészítő szolgáltatásokat kérni az alapellátás mellé.

A tárcavezető kifejtette, meggyőződéssel vallja, hogy minden állampolgár esetében tiszteletben kell tartani az egészség megőrzéséhez való alkotmányos jogot, illetve hogy a jól működő szolgáltatási rendszer a méltányosság, az egyetemesség, valamint a szolidaritás elvén alapul, és semmiképpen sem vezet diszkriminációs helyzetekhez.

"Nyilatkozatomban arra utaltam, hogy az egészségügyi alapok jobb kezelésére és ezáltal az orvosi szolgáltatások javítására van szükség, semmiképpen sem a társadalmi egyenlőtlenségek fokozására. Úgy vélem, jövedelemtől függetlenül minden román állampolgárnak részesülnie kell az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjából. Kijelentésemben a bővített csomagokra utaltam, arra, hogy minden biztosítottnak legyen lehetősége belefoglalni különféle kiegészítő szolgáltatásokat" - magyarázta Teodorovici, aki a különféle fogászati szolgáltatásokat, öregkori vagy rokkantsági ellátást és a gyógyszerköltségek fedezését említette példaként.

*

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a kiegészítő szolgáltatásokra gondolt, amikor az egészségügyi ellátási rendszerrel kapcsolatos esetleges módosításokról beszélt - állítja Corneliu Florin Buicu szociáldemokrata párti képviselő, az alsóház egészségügyi bizottságának elnöke.

Buicu egy szombati Facebook-bejegyézében azt írja, sokan rosszul értelmezték Teodorovici-nak a témával kapcsolatos nyilatkozatát, ezért pontosításokra van szükség. A képviselő szerint a miniszter arról beszélt, hogy az állam által biztosított egészségügyi szolgáltatások alapcsomagja mellé egyéb kiegészítő csomagok kerülhetnek, amelyek magukban foglalhatnak például különféle fogászati szolgáltatásokat, időskori ellátást vagy fokozott kényelmi körülmények közötti ellátást.

A tárcavezető egy pénteki orvosi konferencián azt mondta, nem tartja tisztességesnek a jelenlegi egészségügyi ellátási rendszert. "Több lehetőség kellene hogy legyen, attól függően, hogy mennyi CASS-t fizet az illető: legyen egy alapcsomag, de ha valakinek akkora jövedelme van, amely után nagyobb összegű egészségügyi hozzájárulást fizet be, legyen egy másik csomag is, más szolgáltatásokkal. Szerintem ez lenne a logikus rendszer" - fogalmazott Teodorovici, hozzátéve, tárgyalni fog az egészségügyi miniszterrel egy előzetes hatásvizsgálat érdekében, majd mielőbb végrehajtják a módosítást.

A szociáldemokrata párti miniszter egyik párttársa, Petre Florin Manole képviselő szombaton egy Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, Teodorovici elképzelése diszkriminációhoz vezetne. Az intézkedés - állítja Manole - gazdasági és társadalmi szempontból is elhibázott lenne, hiszen fokozná a gazdagok és szegények közötti egyenlőtlenséget. "Hova jutunk így? Lesznek majd külön iskolák a szegényeknek, és külön iskolák a gazdagoknak? És lesznek utak, amelyeken csak a gazdagok közlekedhetnek, mert, ugye, nagyobb összegű hozzájárulást fizetnek?" - tette fel a kérdést a képviselő.

Petre Florin Manole - aki a képviselőház diszkriminációellenes albizottságának elnöki tisztségét is betölti - bejegyzésében hangsúlyozza még, Románia Alkotmánya szavatolja az egészség védelméhez való jogot, az egészségügyi törvény pedig világosan leszögezi, hogy a romániai egészségügyi rendszer a méltányosság, az egyetemesség és a szolidaritás, nem pedig a vagyoni cenzus elvére épül. "Ami engem illet, szociáldemokrata párti törvényhozóként sosem fogok támogatni egy ilyen intézkedést" - írja még bejegyzésében a képviselő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS