2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bukaresti ítélőtábla épülete előtt tüntettek a bírák és ügyészek

2018. szeptember 17. 09:07, utolsó frissítés: 09:30

Mintegy kétszáz ügyész és bíró gyűlt össze vasárnap délután egy, a bukaresti ítélőtábla épülete előtt tartott tiltakozásra - számolt be az Agerpres.

A csendes tüntetés résztvevői "A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács nem dísznek van", "Tartsátok tiszteletben a Velencei Bizottság véleményezéseit" feliratú táblákat tartottak a kezükben.Az egyik tiltakozó, Cristi Danileţ bíró azt mondta, kezdeményezésükkel fel akarják hívni a kormány és a parlament figyelmét arra, hogy az igazságszolgáltatás független hatalmi ág, és annak is kell maradnia. Rámutatott, az elmúlt egy évben több olyan jogszabálytervezet is született, amelyek sértik a nemzetközi normákat, a Velencei Bizottságnak az igazságszolgáltatás függetlenségével, pártatlanságával és feddhetetlenségével kapcsolatos állásfoglalásait. "A romániai igazságszolgáltatás gyakorlatilag ostrom alatt áll jelenleg. A politikusoknak le kellene állniuk a párhuzamos állammal kapcsolatos támadásokkal, ha bárkinek információi vannak bírák vagy ügyészek által elkövetett visszaélésekről, jelezze ezeket az Igazságügyi Felügyeletnél vagy a főügyészségen" - tette hozzá Danileţ.

A tüntetés közben az ítélőtábla épületével szembeni járdán a tiltakozást támogató, illetve azt ellenző csoportok verődtek össze.

A támogatók mintegy 30 személyből álló csoportja azt skandálta, hogy "Ne adjátok fel! Tartsatok ki!", "Független igazságszolgáltatást!", a hozzávetőlegesen húsztagú ellenző csoport pedig azt kiabálta, hogy "Szégyen!", "Tartsátok tiszteletben az alkotmányt!"

A bírák és ügyészek tiltakozása egy órán át tartott, a tüntetés végén minden résztvevő tapsolt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS