2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

BBTE: a román nyelv szak elvégzése nem biztosít kellő felkészültséget a nem román anyanyelvűek oktatásához

2018. szeptember 17. 11:37, utolsó frissítés: 13:24

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem is fenntartásait fejezte ki a román nyelv oktatását szabályozó kormányrendelettel kapcsolatban. Mint írják az intézmény üdvözli a tanügyminisztérium azon kezdeményezését, amely a román nyelvnek a kisebbségi elemi osztályokban történő oktatásának szabályozására vonatkozik, de fenntartásait fejezi ki az alábbi megszövegezéssel kapcsolatban: „a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a tantervben előírt román nyelv és irodalomórát felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok tartják.” (a 2018. augusztus 23-án kiadott Kormányrendelet I. cikk, 17. pontja), mert ezt a megfogalmazást ellentmondást nem tűrőnek tartják.


"Jelenleg az alapképzési szakok névjegyzékéből hiányzik a román mint nem anyanyelv szak, és a román nyelv és irodalom szak elvégzése nem biztosítja azt a szakmai és pszicho-pedagógiai felkészültséget, amely szükséges lenne a román nyelv oktatásához a nem román anyanyelvűek esetében" - olvasható a BBTE állásfoglalásában.

Azt írják, hogy bár létezik a BBTE Bölcsészettudományi Karán egy 2008-ban akkreditált választható tárgy, amelynek neve Román mint idegen nyelv/ nem anyanyelv, de ennél többre lenne szükség. Abban az esetben, ha ez a tantárgy magiszteri képzéssé alakulna át, akkor lehetne biztosítani azoknak a tanároknak a megfelelő szakmai felkészítését, akik a román nyelvet nem anyanyelvként tanítják majd az elemi osztályokban. Állításuk szerint a Babeș–Bolyai Tudományegyetem megfelelően el tudná látni ezt a szakképzést.

"Ezért, jelen esetben úgy véljük, hogy célszerű lenne kivételt tenni a kormányhatározat által jóváhagyott rendkívül megszorító előírások esetében, pontosabban meg kellene teremteni a felkészülési lehetőségeket a tanítók és az elemi oktatásban részt vevő tanárok számára, a román mint nem anyanyelv tanításának hosszantartó tapasztalatával, és azok számára is, akiket ilyen jellegű képzésben részesültek a vissza nem térítendő támogatású projektek keretében" - írják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS