2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az alkotmánybíróság szerint is rendben van a családot meghatározó alkotmánymódosítás

2018. szeptember 17. 12:46, utolsó frissítés: 17:49

Nem ütközik alaptörvénybe az a jogszabály, amely lehetővé teszi a család alkotmányos meghatározásának módosítását, döntött hétfőn a Román Alkotmánybíróság. Ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult az őszi alkotmánymódosító népszavazás elől, amely úgy módosítaná az alaptörvény 48. cikkelyét, hogy az kimondja: a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításával létrejött házasságon alapszik.

Jelenleg az Alkotmány 48. cikkelye így fogalmaz: "A család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását."

A szenátus szeptember 11-én, múlt kedden fogadta el a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó törvényjavaslatot. Az alkotmánybíróság megszervezését és működését szabályozó 1992/47-es törvény 23. cikkelye alapján az alkotmánymódosításra vonatkozó törvény elfogadása után legkésőbb 5 nappal a taláros testület hivatalból állást foglal azzal kapcsolatban, hogy megfelelően alkalmazták-e a 20. és 21. cikkely előírásait.

A taláros testület azt vizsgálta: nem sérti-e a javasolt változtatás azokat a korlátokat, amelyeket a hatályos alkotmány szab az alkotmány módosításának, ezektől a korlátoktól ugyanis csak akkor tekinthet el a törvényhozás, ha nemcsak módosítja az alkotmányt, hanem új alaptörvényt fogad el. Az alkotmánybíróság hét tagja támogatta, kettő pedig ellenezte a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító törvény jóváhagyását.

Egy alkotmánymódosítás egyebek között nem változtathatja meg Románia hivatalos nyelvét és egységes, független, oszthatatlan nemzetállamként való meghatározását. A taláros testület erre hivatkozva akadályozta meg 2015-ben az akkori kétharmados szociálliberális kormánytöbbség által kezdeményezett - az államfő jogosítványait megnyirbáló, de a kisebbségi jogok tekintetében is fontos többletgaranciákat javasoló - alkotmánymódosítást.

A családot egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásán alapuló házasságként meghatározó, tehát az azonos neműek házasságának későbbi legalizálását megakadályozó törvényjavaslat polgári kezdeményezésként több mint 3 millió támogató aláírással került 2016-ban a parlament elé, az aláírásokat a Koalíció a családért nevű, a történelmi egyházak támogatását élvező ernyőszervezet gyűjtötte össze.

Az alkotmányt kétharmados parlamenti többséggel megszavazott törvénnyel lehet módosítani, amit egy érvényes és eredményes népszavazásnak is meg kell erősítenie. A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosult állampolgárok több mint 30 százalékának, vagyis több mint ötmillió-hatszázhetvenezer választónak kell az urnák elé járulnia.

A nemrég módosított népszavazási törvény szerint az alkotmánymódosító referendumot a parlamenti döntést követő 30 nap utolsó vasárnapján, vagyis ebben az esetben október 7-én kell megszervezni. (agerpres/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS