2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az EBESZ konferenciáján ismertette a romániai magyar kisebbség helyzetét

2018. szeptember 17. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

A romániai magyarok kisebbségi helyzetét ismertették a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai a napokban, Varsóban megtartott Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) éves emberi jogokról szóló Emberi Dimenzió Konferenciáján - tájékoztat a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat közleménye.

A főként a kisebbségi nyelvi jogok betartásának vizsgálatával foglalkozó jogvédelmi szolgálatot Imre Erika és Zsigmond József, az intézmény munkatársai képviselték a konferencián, kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy a jelenlevőket a romániai nemzeti kisebbségek nyelvi jogairól tájékoztassák. Kiemelték, Romániában a kisebbségek anyanyelvének használata a közigazgatásban, valamint az igazságszolgáltatásban továbbra is számos problémát vet fel.

"A nemzeti kisebbségek nyelvi jogait tömörítő törvényi keret korántsem koherens, az erre vonatkozó előírások számos jogszabályban vannak szétszórva, és nincs egy egységes törvény, amely a kisebbségek anyanyelvének használatára vonatkozna. Bár az érvényben lévő törvények általában megengedőek, ezeknek az alkalmazására, valamint ellenőrzésére vonatkozó konkrét előírások gyakorta hiányosak. Nem mindig tisztázott az sem, hogy kit terhel a felelősség, ha ezek a nyelvi jogok nincsenek tiszteletben tartva.

Az utóbbi években számos, a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak kibővítését célzó próbálkozás történt, melyek ez idáig sajnos sikertelennek bizonyultak. Tavaly például egy ilyen törvénytervezet elfogadását utasította el a román parlament, részben a téma kapcsán elterjedő magyarellenes médiahangulat miatt. A legújabb ilyen próbálkozás az új közigazgatási kódex. Ez a törvénykönyv számos, a kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozó rendelkezést is tartalmaz, amelyet azonban Románia elnöke nemrég megtámadott az Alkotmánybíróságon. Ezek sajnos nem egyedi esetek. Romániában folyamatosan elutasítanak minden olyan próbálkozást, amely a nyelvi jogok kibővítésére irányul, és ez pedig az állami szervek iránti bizalmatlanságot erősíti a kisebbségek körében.

A román államnak el kell köteleznie magát egy átfogóbb megközelítés mellett, a nyelvi és kisebbségi jogok minél szélesebb körű biztosításának érdekében. Ez pedig csakis egy olyan törvényi keretben lehetséges, amely a jogszabályok alkalmazására vonatkozó konkrét előírásokat is tartalmaz, illetve biztosítja az ehhez szükséges erőforrásokat. A megengedő jogi kontextus önmagában semmit sem jelent, ha nincsenek mögötte olyan pozitív intézkedések, amelyek biztosítják a törvények alkalmazását.

A nemzetközi szervezeteknek jelentős szerepük van abban, hogy a kisebbségi és nyelvi jogok alkalmazásának a teljes folyamatát felügyeljék, kezdve egy átlátható és széleskörű törvényi kerettel. Ugyanakkor arra is külön hangsúlyt kell fektetniük, hogy az államok biztosítsák a törvények alkalmazásához szükséges humán- és pénzügyi erőforrásokat, és ilyenképpen elejét vegyék annak, hogy a nyelvi jogok betartásával járó költségek a kisebbséghez tartozó állampolgárokat terheljék"
- írják.

Az eseményen a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelentését személyesen adták át a munkatársak Henrik Villadsennek, az EBESZ Kisebbségügyi Főmegbízotti Hivatal igazgatójának. A jelentést minden évben kiadja a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, amelyben fejezetekre bontva méri fel a romániai kisebbségi nyelvhasználat valós állapotát. A kiadványt az intézet eljuttatja a releváns nemzetközi szervezeteknek, nagykövetségeknek, amelyek több esetben is felhasználták az abban találtakat a saját Romániáról szóló országjelentésük elkészítéséhez.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az esemény kapcsán elmondta: „Azt gondolom, hogy a nemzetközi fórumokon való kitartó és folyamatos részvételünk kiemelten fontos. Mert mi tudjuk igazán kiértékelni közösségünk helyzetét és mi tudunk erről érdemben, részletekbe menően és konkrét példákat felhozva tájékoztatni. Fontos ez abban a tekintetben is, hogy a román külügy rendszerint részt vesz ezeken a fórumokon és meglehetősen rózsásan festi le a romániai nemzeti közösségek, köztük a magyar közösség helyzetét is, holott nagyon jól tudjuk azt, hogy ez a legkevésbé sem fedi a valóságot. Mi azt tarjuk feladatunknak, hogy ezt a valóságot fehéren-feketén megjelenítsük, és a problémákra rávilágítsunk." (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS