2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elosztották a felsőház 21 állandó bizottságának vezető tisztségeit

2018. szeptember 17. 22:57, utolsó frissítés: 22:57

Elosztották hétfőn a felsőház 21 állandó bizottságának vezető tisztségeit. A testület 73 tagja támogatta, 33 tagja ellenezte a Şerban Nicolae által előterjesztett javaslatot.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ alkotta 'politikai szövetség' 15 elnöki tisztséget kapott, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) négyet, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig kettőt.

Az ellenzék szerint az új elosztásnál nem tartották be a házszabályt, ezért elutasították ezt. Alina Gorghiu bejelentette: a PNL megtámadja az alkotmánybíróságon a bizottságok átszervezését.

"Abban reménykedtem, hogy a bizottságokat a házszabály szerint osztják el, nem a kormánykoalíció szenátorainak kénye-kedve szerint. Ha ebben a formában elfogadják, a PNL aláírásokat fog gyűjteni, és alkotmányossági kifogást emel a határozat ellen' - nyilatkozta Gorghiu.

Vlad Alexandrescu, az USR szenátora is úgy vélte, hogy a PSD-ALDE-RMDSZ alkotta 'úgynevezett koalíció', elvette magának, amit akart, és 'a maradékot hagyta az ellenzéknek', ami ellentmond a politikai képviselet elvének és az alkotmánynak is.

Ezzel szemben a Szociáldemokrata Pártot képviselő Şerban Nicolae azt hangoztatta, hogy az elosztás 'a parlamenti frakciók algoritmusa és az RMDSZ-szel kötött együttműködési megállapodás szerint történt'. A PSD tizenegy, az ALDE három, az RMDSZ egy (egészségügyi bizottság) elnöki tisztséget kapott.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS