2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu szerint Juncker nem akart találkozni Dăncilăval, mert az „idióta” levelet írt neki

2018. szeptember 18. 13:16, utolsó frissítés: 13:38

A kormány a kormányőrséget (SPP) hibáztatja azért, hogy Viorica Dăncilă kormányfő nem találkozhatott hétfő este a repülőtéren a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójára érkező Jean-Claude Junckerrel.


Az ellenzéki sajtó a miniszterelnök újabb kínos melléfogásaként kommentálta, hogy Dăncilă lekéste az Európai Bizottság (EB) elnökének érkezését, a kormány közleménye szerint azonban Juncker gépe a bejelentett időpontnál több mint félórával korábban érkezett, és - bár addig Dăncilă is megérkezett már a repülőtéri kormányváróba - az SPP már a repülőgép lépcsőjénél átvette Junckert, és elindult vele a szálláshelyére.

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt alapítója szerint azonban már az is kínos volt, hogy Junckerrel a repülőtéren találkozzon a - rangban szerinte vele egy szinten lévő - román miniszterelnök, ahelyett, hogy beiktasson programjába egy félórás látogatást a kormány épületében.

Băsescu azt valószínűsítette, hogy Juncker egyszerűen nem akart találkozni Dăncilăval, mert maradék megbecsülését is elvesztette a román kormányfővel szemben annak „idióta levele” után, amelyben Dăncilă államcsínykísérletként próbálta beállítani a román diaszpóra erőszakkal feloszlatott bukaresti kormányellenes tüntetését.

Victor Ponta volt miniszterelnök is kizártnak nevezte, hogy az SPP döntsön arról, mikor és hova induljon a védett személy, tehát szerinte egyértelműen Junckeren múlott, hogy lemondta a találkozót.

A diplomáciai incidens belpolitikai hátteréhez tartozik, hogy a kormányfő - Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök példáját követve - lemondott a kormányőrség szolgálatairól, őt a belügyminisztériumhoz tartozó csendőrség kíséri.

Dragneanak ugyanis meggyőződése, hogy az SPP törvénytelenül gyűjt adatokat a védett személyekről, Lucian Pahontu tábornok, a kormányőrség igazgatója pedig a PSD politikai ellenfeleinél - elsősorban Klaus Johannis államfőnél - „kamatoztatja” azokat az információkat, hogy a védett személyek hol és kivel találkoznak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS