2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romák önjelölt királya találkozni akar Trumppal, mert szerinte Brüsszel elzárkózott a romáktól

2018. szeptember 18. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Donald Trump amerikai elnökkel akar találkozni Dorin Cioabă, aki a romák királyának tartja magát, írja az Agerpres hírügynökség.

A romák önmaga által kikiáltott királya közölte a hírügynökséggel, hogy Washingtonban számos, a politikai élethez közel álló személlyel találkozott, akiktől segítséget kért, hogy jövőre találkozhasson Donald Trumppal, mert a támogatását szeretné kérni, hisz egyre több roma vándorol ki az Egyesült Államokba. Dorin Cioabă szerint több ígéretet is kapott, és többek között az amerikai szenátus néhány tagjával is folytatott megbeszéléseket.

Cioabă elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy szerinte az Európai Unió már nem támogatja a roma közösséget, helyette a szíriai menekültekre összpontosít. „Ezért úgy gondoltuk, hogy az amerikaiaktól kérünk segítséget. (...) Az amerikai nép kicsit nyitottabb a hozzájuk érkező romák problémáira. Brüsszel kapui be vannak zárulva előttünk” - mondta.

Cioabă szerint az Európai Unióban néhány millióra tehető a romák száma, és egymillióan közülük Romániából vándoroltak ki.

Dorin Cioabă a közelmúltban tett látogatást az Amerikai Egyesült Államokban, ahol felavatta a Romák Nemzetközi Szervezetének New York-i irodáját. Itt az amerikai tartózkodásról kaphat hasznos információkat - akár romani nyelven is - az a 600 ezer roma, aki Cioabă adatai szerint az USA-ban él. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS