2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkotmánybíróság ismét elutasította Johannis egyik panaszát

2018. szeptember 18. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Megalapozatlannak ítélte és elutasította kedden az alkotmánybíróság azt a panaszt, amelyet Klaus Johannis államfő emelt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló, 2004/317-es törvényt módosító jogszabály ellen - tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget a CCR illetékesei.


Az elnök július 20-án emelt kifogást a törvény ellen, hangsúlyozva, hogy azt újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamenthez, de a plénum indoklás nélkül elutasította az újratárgyalásra vonatkozó kérelmét.

Johannis beadványában rámutatott, az alkotmányos joggyakorlat azt irányozza elő, hogy az államfő által kért parlamenti újratárgyalás során kimondottan a kérelemben jelzett szövegeket, szempontokat és indoklásokat vegyék górcső alá a törvényhozók. A parlament azonban nem indokolta meg kérésének elutasítását, és a két ház egyike sem tárgyalta érdemben az általa felsorolt kifogásokat.

Az alkotmánybíróság egyébként a múlt héten is elutasította az államfőnek egy, a kormány ellen emelt panaszát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS