2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: kétnapos lesz a családról szóló népszavazás

2018. szeptember 18. 19:29, utolsó frissítés: 2018. szeptember 19. 08:34

Október 6-án és 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazásra; a referendum megszervezésével kapcsolatos jogszabályokat keddi rendkívüli ülésén fogadja el a kabinet - jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormányülés elején.

Dăncilă emlékeztetett, hétfőn az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosítását lehetővé tevő jogszabály megfelel az alaptörvényben előírt követelményeknek, így minden feltétel adott a referendum megszervezéséhez.

"A törvény értelmében a kormánynak kötelessége megszervezni a népszavazást, amelyet több mint hárommillió állampolgár támogatott szavazatával" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a keddi kormányülésen elfogadják a szervezés részleteiről rendelkező jogszabályokat.

Viorica Dăncilă hangsúlyozta, a referendum kétnapos lesz, október 6-én és 7-én zajlik majd.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a népszavazás "nem a szexuális kisebbségek ellen irányul", ahogyan azt sokan állítják.

"A család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazás egy állampolgári kezdeményezés, a politikai pártoknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok akaratát. A népszavazás bojkottálására buzdító üzenetek helyett tisztességesebb lenne, ha a pártok határozottan felvállalnák álláspontjukat a referendum témájával kapcsolatban" - fogalmazott Dăncilă.

A kormányfő ugyanakkor felszólította a szervezésben illetékes intézményeket, hogy maximális felelősségről kezeljék az ügyet, és haladéktalanul kezdjék el munkát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS