2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyílt levélben kéri Dragnea azonnali lemondását a PSD három vezető politikusa

2018. szeptember 19. 13:28, utolsó frissítés: 2018. szeptember 20. 10:22

A pártelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségről való azonnali lemondását kéri Liviu Dragneától egy nyílt levélben a Szociáldemokrata Párt (PSD) három alelnöke - írja az Agerpres.

A levelet Paul Stănescu PSD-alelnök, kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter, Gabriela Firea PSD-alelnök, Bukarest főpolgármestere, valamint Adrian Ţuţuianu PSD-alelnök és szenátusi alelnök írta alá.

Az aláírók szerint Liviu Dragnea jogi 'sebezhetősége' 'a párt legfőbb sebezhető pontjává vált', és a PSD népszerűsége csökken, annak dacára, hogy a gazdasági mutatók pozitívak és nőttek a fizetések, nyugdíjak, szociális segélyek és mezőgazdasági támogatások. Az aláírók azt javasolják, hogy az alakulat irányítását az ügyvezető elnöki tisztséget ellátó Viorica Dăncilă kormányfő vegye át.

Update: Szeptember 21-én, pénteken ül össze a PSD országos végrehajtó bizottsága - közölte az alakulat sajtóirodája.

Update 2.:
Az aláírók szerint Liviu Dragnea "jogi sebezhetősége a párt legfőbb sebezhető pontjává vált'.

Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott nyílt levél értelmében a PSD népszerűsége csökken, annak dacára, hogy a gazdasági mutatók pozitívak és nőttek a fizetések, nyugdíjak, szociális segélyek és mezőgazdasági támogatások. A legújabb szociológiai felmérések szerint a nagyobbik kormánypárt már csak a szavazók 25% - 30%-ának támogatását élvezi, noha a 2016-os parlamenti választásokon a PSD a szavazatok 47 százalékát kapta meg. Liviu Dragnea népszerűsége 7% - 12%-os, ami jóval a párt népszerűsége alatti szintet jelent, és ő az utóbbi évek legvitatottabb romániai politikusa - érvelnek az aláírók, akik szerint felelősségteljes politikusokként kénytelenek kielemezni ezt a helyzetet és megtenni a szükséges lépéseket a tendencia megfordítása érdekében, illetve azért, hogy a 2019-es államelnöki és a 2020-as parlamenti választásokra a PSD az ország legerősebb politikai alakulata maradjon.

A nyílt levél megszövegezői szerint a Szociáldemokrata Pártot és a kormányt belső viszályok gyengítik, amelyeket fokozott az a mód, ahogy az utóbbi három kormányfőt és a kormány tagjait kinevezték.

'A saját kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány, 19 hónap leforgása alatt három kormány alakítása, egyes miniszterek indokolatlan leváltása mind olyan események, amelyek negatívan érintették a PSD szavazótáborát. (...) A PSD több fronton vívott, állandó háborúban van a romániai társadalom jelentős részével: Románia elnökével, az ellenzéki pártokkal, a Román Hírszerző Szolgálattal, a Kormányőrséggel, a legfőbb ügyészséggel, az Országos Korrupcióellenes Ügyészséggel, a civil társadalommal stb. Olyan állandó témák, mint a korrupció, az igazságszolgáltatásban eszközölt leváltások, a 'párhuzamos állam', a SRI-vel kötött együttműködési megállapodások a közbeszédben beárnyékolták a kormány gazdasági és társadalmi síkon elért eredményeit' - olvasható a dokumentumban.

A PSD által kezdeményezett igazságügyi reformot azzal az érvvel támadta az ellenzék és a civil társadalom egy része, hogy az kimondottan Liviu Dragnea pártelnök személyes érdekeit szolgálja. 'Kétségkívül kijelenthető, hogy a PSD elnöke, a saját jogi sebezhetősége akadályt gördített ezen jogszabályok elfogadása útjába. A 2017 telén és 2018 augusztusában történt kormány- és PSD-ellenes tüntetések a romániai társadalom polarizálódásához és agresszív PSD-ellenességhez vezettek a társadalom egy részében. A szeptemberre és októberre már bejelentett tüntetések tovább fogják mélyíteni a párt iránti bizalmatlanságot. Ilyen körülmények között egy sürgősségi kormányrendelet elfogadása és amnesztia, illetve közkegyelem hirdetése széleskörű tiltakozáshullámot fog eredményezni, amely valószínűleg a Dăncilă-kormány bukásával és a PSD hatalomvesztésével fog járni' - fogalmaznak az aláírók.

A levélben nehezményezik azt is, hogy a kormányba és a kormánynak alárendelt intézményekbe olyan személyeket neveztek ki, akik szakmai rátermettsége megkérdőjelezhető, valamint, hogy a PSD külföldi hitelessége jelentősen romlott, mivel a párt képtelen volt meggyőző érveket felsorakoztatni az igazságügyi reform mellett.

Az általános belföldi és külföldi bizalmatlanság fő forrása Liviu Dragnea, akinek 'jogi sebezhetősége' miatt megkérdőjeleződik minden, a PSD által kezdeményezett igazságügyi reform korrektsége - fogalmaznak a párt alelnökei.

A helyzet megoldása érdekében a levél aláírói szerint Liviu Dragnea azonnali lemondására van szükség úgy a PSD, mint a képviselőház éléről, és a párt ügyvivő elnöki tisztségét Viorica Dăncilă jelenlegi ügyvezető elnöknek kell átvennie egy rendkívüli kongresszus összehívásáig. Ugyanakkor szükség van a párt belső demokratizálódására, a vezető szerveinek önálló működésére, a PSD-ALDE koalíció megőrzésére és tárgyalások elindítására az RMDSZ-szel, más kisebbségekkel és független parlamenti képviselőkkel való parlamenti együttműködés érdekében, de a kormány megerősítésére is - szögezik le a párt alelnökei, akik azzal zárják soraikat, hogy levelük célja a Szociáldemokrata Párt megmentése. Erre hivatkozva kérik a PSD országos végrehajtó bizottságának tagjait, parlamenti képviselőit, megyei tanácselnököket, helyi és megyei tanácsosokat, polgármestereket, a párt szimpatizánsait, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS