2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiderült, hogy kik vezetik majd az új romániai baloldali pártot

2018. szeptember 19. 17:01, utolsó frissítés: 2018. október 19. 15:14

A Demos – Demokrácia és Szolidaritás Pártja szerda délelőtti sajtótájékoztatója keretében közölte, hogy fog kinézni a vezetőség struktúrája. Az elmondottakból kiderült, hogy a párt főtitkára Claudiu Crăciun lett, két alelnöke, akik egyben a párt szóvivői, a kolozsvári Claudiu Turcuș és a jászvásári Diana Mărgărit. A végrehajtó bizottságban három férfi és három nő ül: a bukaresti Andreea Iorga-Curpăn, a temesvári Roxana Păduraru, Oana Băluță, illetve a krajovai Mihai Ene, a bukaresti Paul Sandu és Andrei Panțu. Az etikai bizottságban három személy dolgozik majd: Victoria Stoiciu, Mihai Vasile, Tudor Ionuț.

Claudiu Crăciun elmondta, hogy szerinte miért van szükség egy újabb pártra Romániában: „a Demos bizonyos szempontból későn jelent meg, azért későn, mivel az a katasztrófa, az ún. átmeneti időszak okozta rombolás sok tekintetben visszafordíthatatlan, több millióan elhagyták az országot, azért, hogy munkához, jobb fizetésekhez jussanak stb. A társadalom megosztottá vált város és vidék között, de még a városi környezet is megosztott, hiszen egyik városban sem az a teljes valóság, aminek fényében tetszelegni szoktunk, hogy modern európai városokban élünk, noha egyik sem úgy néz ki, ahogy kellene. Mindenhol vannak szegénységről árulkodó jelek és szegények; Bukarestben, Jászvásáron, Kolozsváron stb. Ezek a városok úgy tüntetik fel magukat, mintha sikeres városok lennének, holott az ő sikerük nem siker, mivel csak néhányak sikere, a keveseké, a többiekről lemondtak.

Azért jelentünk meg ennyire későn, mert a romániai társadalomnak változnia kellett. A mi pártunk gyökerei az utcai tüntetésekben keresendők, és azok közé tartozunk, akik nem hagyták magukat bekebelezni a hazai hatalmi körök által. Ezek a hatalmi körök léteznek és egyre inkább a maguk pozíciójának körbebástyázására törekszenek, bármelyik régi pártról legyen szó. (…) A Demos másik sajátossága az, hogy kapcsolatban áll a civil társadalommal, nem siet, organikusan építkezik és átláthatóan. Ez a párt az első baloldali párt, amely '89 után épült fel, és semmi köze nincs a „nemzeti-kommunista” totalitarizmushoz. Egy európai baloldali szervezet vagyunk. Mi egy erős, egységes Európát szeretnénk. Ezentúl annak ellenére, hogy nem hiszünk a választásból adódó csodákban, minden választáson indulni fogunk és részt akarunk venni az összes demokratikus folyamatban. Ami pedig a népszavazást illeti, mi a bojkott mellett foglaltunk állást, megpróbáljuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat is bevetni annak érdekében, hogy megfigyeljük a referendum lebonyolítását.

A mi szerepünk a társadalomban tehát az, hogy választási lehetőséget kínáljunk a polgároknak. Olyan program nyújtásával, amellyel azonosulni tudnak. Számunkra az az elsődleges, hogy építkezzünk, a helyi közösségekkel, állampolgárainkkal – a civil társadalommal, a szakszervezetekkel, azt szeretnénk, ha mindenikükkel nyílt párbeszédet folytatnánk. A mi feladatunk nem az, hogy a kormánypártokkal szövetségekre lépjünk, hogy koalíciós taktikákban gondolkodjunk, hogy osztozzunk velük a hatalomban, nem, a mi feladatunk az, hogy a hatalmat felépítsük, mert egy újfajta hatalomra van szükség. Az a hatalom, amivel ma a PSD, PNL rendelkezik egy belülről rohadt hatalom, amiből elegünk van.”

Claudiu Turcuș alelnök pedig arról beszélt, hogy a Demos politikai programját Románia gazdasági modelljének kritikája adja. Ők abban hisznek, hogy „a gazdasági növekedés nem fenntartható amennyiben nem jár együtt társadalmi és szociális fejlesztésekkel; ez az a keret, amelyben a politikai programunkat előterjesztjük és olyan intézkedéseket javasolunk, amelyek arra hivatottak, hogy Románia 20 éve tartó gazdasági modelljét megváltoztassa oly módon, hogy a társadalom egészének javát szolgálja.

Az eddig uralkodó modell az alulfejlesztés modellje volt, amivel az ország lakosságának mindössze egy töredéke járt jól, miközben a többség veszített. Egyik konkrét javaslatunk a programban abból a kampányból fog kiderülni, amelyiket elindítunk nemsokára és a munkának kérdésével foglalkozik. A romániai munkaviszonyokkal. Romániában ugyanis a munka prekárius (létbizonytalanságot okozó körülmények között zajló – szerk. megj.) munka. Jelenleg a lakosság fele a minimálbért alig meghaladó fizetésekből él, ami szintén fenntartja az alulfejlődés tendenciáját. A Demos a munkára vonatkozó kampánya során javasolni fogja a minimálbér újraszámítását, egy másik erre alkalmas modell alapján, amely fenntartható, és az ország jelenlegi gazdasági helyzethez igazodik. (…) Az oktatást és tanügyet az ország prioritásának fogjuk tekinteni.” – Továbbá még hozzátette, hogy az elmúlt 15-20 évben a szociális államot tudatosan felszámolták az egymás után következő kormányok – amiért is egyik kormány munkája sem nevezhető, pártpolitikai színezettől függetlenül, baloldalinak.

A Demos platform augusztus 30. és szeptember 2. tartotta országos gyűlését a Fehér megyei Verespatakon. Szeptember elsején a helyszínről jelentették be, hogy a platform mellett párt is indul és a már bejegyzett Demokrácia és Szolidaritás Pártja – Demos nevet fogja használni. A párt megalakulásának bejelentése a Verespatakért folytatott országos tömegtüntetések kezdetének ötödik évfordulójára lett időzítve. A tüntetéssorozat 2013. szeptemberében indult az RMGC vállalat ciántechnológiás beruházásának megakadályozásáért, illetve az akkori Boc-kormány megszorításai ellen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS