2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oktatási minisztérium: politikai-szeparatista tevékenység zajlott egy székelyudvarhelyi iskolában

2018. szeptember 19. 18:48, utolsó frissítés: 18:52

Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete szerint "politikai-szeparatista jellegű tevékenység" zajlott a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, amikor a tanulók - egy magyarországi iskola diákjaival együtt - Nagy-Magyarország térképét rajzolták le az udvaron június 4-én.Görbe Péter főtanfelügyelő szerdán elmondta, az esetet kivizsgáló testület jelentésében az áll, hogy a tanintézet vezetősége "politikailag is értelmezhető" tevékenységet engedélyezett, vélhetően arra számítva, hogy külső szemlélő nem szerez tudomást az alkotásról, hiszen a térképet lemosható festékkel festették fel, és az arról készült képeket utólag törölték a közösségi oldalról.

A jelentés értelmében senki nem tagadta le a rajzot, de nem ismerték el, hogy annak köze lenne a trianoni szerződés aláírásának évfordulójához.

Az ellenőrző testület szerint a projektben részt vevő tanárok és az iskola vezetősége egyaránt "felelős azért, hogy politikai jellegű tevékenységbe vonták be a tanulókat".

A testület azt ajánlja a főtanfelügyelőnek, hogy az igazgató és aligazgató éves tevékenységének kiértékelésekor "legyen tekintettel arra, hogy a tanügyi törvény 7-es cikkelyével szembemenve engedélyezték a tanulók részvételét politikai-szeparatista jellegű tevékenységben", ugyanakkor indítsanak fegyelmi eljárást az akcióban részt vevő tanárok ellen.

Görbe Péter arra a kérdésre, hogy figyelembe veszi-e az ellenőrző testület ajánlását, azt válaszolta: elemezni fogja a helyzetet és hozzátette, nem biztos abban, hogy a Palló Imre líceumban szeparatista jellegű tevékenység folyt.

A székelyudvarhelyi intézmény és magyarországi testvériskolája által lebonyolított projekt a magyar kormány által finanszírozott Határtalanul program része volt.

Az udvarra rajzolt térképről készült fotókat feltöltötték a Facebookra, de miután másnap ezek megjelentek a sajtóban, törölték azokat.

A prefektúra elítélte, hogy a diákokat "a történelmi megemlékezésen messze túlmutató politikai eseményekbe vonták be" és kérte, a tanfelügyelőségtől és a minisztériumtól, hogy vizsgálják ki az esetet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS