2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ a nemzeti kisebbségek jogainak visszavonási kísérletére figyelmezteti az alkotmánybíróságot

2018. szeptember 20. 10:52, utolsó frissítés: 10:57

Az RMDSZ bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság figyelembe veszi az alaptörvényben, a nemzetközi egyezményekben és a joggyakorlatában garantált nemzeti kisebbségi jogokat - derül ki a szövetség közleményéből.

A Szövetség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint az anyanyelvhasználati jogok eltörlése ellentmondana az alaptörvénynek, a nemzetközi egyezményeknek, az Alkotmánybíróság joggyakorlatának, és a '90-es évekbe taszítaná vissza Romániát a kisebbségi jogok kérdésében.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön tárgyalja a közigazgatási kódex ellen benyújtott óvásokat. A Szövetség hétfőn iktatta azt az amicus curiae-t, amelyben a magyar közösség szerzett jogainak visszavonási kísérletére figyelmezteti a taláros testületet. Mint ismert, Klaus Johannis államfő és az ellenzéki pártok több képviselője az anyanyelvhasználat korlátozására irányuló alkotmánybírósági óvást nyújtott be a nyáron.

„Az RMDSZ ma is érthetetlennek és aggasztónak tarja azt a magyar közösség elleni támadást, amely az alaptörvényben és a 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el. Abban bízunk, hogy a hétfőn iktatott dokumentum jó alapot biztosít a döntéshez, ennek eredményeként a taláros testület visszautasítja a kereseteket.” - írja a közlemény. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS