2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A család fogalmáról szóló népszavazás kezdeményezői elhatárolódnak a PSD-től

2018. szeptember 20. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt romániai népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet.

Csütörtökön kiadott közleményükben leszögezik: a több mint hárommillió aláírással támogatott polgári kezdeményezés semmiképp sem köthető a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) vagy a PSD-kormányhoz.

A szervezet csak az aláírásgyűjtés támogatásáról írt alá annak idején együttműködési megállapodást a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció pártjaival és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Rámutatnak: magát az alkotmánymódosító törvényjavaslatot sem lehetett volna elfogadni a szükséges több mint kétharmados többséggel a parlamentben ellenzéki támogatás nélkül. A népszavazást Románia kormánya és nem a PSD szervezi, ezért aki a kormány politikai színe miatt akarja bojkottálni a népszavazást, az legyen következetes, és a jövő évi elnökválasztásra se menjen el szavazni, ha azt ugyanaz a PSD-kormány szervezi - érvelt állásfoglalásában az alkotmánymódosítást kezdeményező szervezet.

A közlemény szerint a népszavazáson nem valamely párt mellett vagy ellen kell állást foglalni, a kezdeményezés a család fogalmának akar alkotmányos védelmet biztosítani, és „az élet természetes rendjének megőrzéséről” szól.

A Koalíció a családért szerint a „gender-ideológia” radikálisai agresszív médiakampányt folytatnak a román ortodox egyház ellen: a szervezet ezt elítéli, és arra kéri híveit, ne válaszoljanak erre hasonlóan „erőszakos és vulgáris” nyelvezettel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS