2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Klaus Johannis: a legfontosabb a Brexit véglegesítése

2018. szeptember 20. 19:25, utolsó frissítés: 19:35

A legfontosabb a Brexit véglegesítése, hogy elkészüljön az a dokumentum, amellyel Nagy-Britannia kilépik az Európai Unióból (EU) - hangsúlyozta csütörtökön Salzburgban az Európai Tanács informális tanácskozásán Klaus Johannis.
Az államfő kifejtette: arra kell törekedni, hogy az EU a Brexit után is korrekt, mindkét fél számára előnyös kapcsolatot építsen ki a brit királysággal.

A migrációval kapcsolatban felmerült az EU kapcsolatainak erősítése a forrás- illetve a tranzitországokkal. Az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Ausztria ez ügyben jelentést terjesztett elő az unió külső határai védelmének megerősítéséről. (Sebastian Kurz osztrák kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát a kérdésben itt találjátok, míg Angela Merkel német kancellárét itt.)Klaus Johannis hozzászólásában hangsúlyozta: Románia álláspontja szerint a külső partnerországokkal való együttműködés megerősítése lehet a migrációs nyomás csökkentésére irányuló törekvések egyik alappillére. Kifejtette: Románia támogatja a külső határok megerősítését.

Johannis biztosította a feleket, hogy az ország hozzájárul a dublini szerződés módosításához a szolidaritás és a felelősség megosztás elve alapján, de hozzátette: a menekültek áttelepítése mindenkor önkéntes alapon történhet.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS