2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legfőbb ügyészség szerint augusztus 10-én törvénytelenül rendelték el a Victoria tér kiürítését

2018. szeptember 21. 15:44, utolsó frissítés: 17:12

Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség főkapitánya, a törvényes rendelkezések megszegésével adta ki augusztus 10-én a Victoria tér kiürítésére vonatkozó parancsot - állapított meg pénteken a legfőbb ügyészség.


A vádhatóság szerint Laurenţiu Valentin Cazan őrnagy, a Victoria térre augusztus 10-én kivezényelt csendőri erők vezetőjeként, a közrend törvényes visszaállításának látszatát keltve parancsot adott a tömeg erőszakos feloszlatására, és ezzel megsértette a tiltakozók szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezés szabadságához való jogát, amelyet az alkotmány, a gyülekezési jogra vonatkozó 1991/60-as törvény és az alapvető emberi szabadságokról és jogokról szóló nemzetközi egyezmény garantál.

Az ügyészség szerint a parancs kiadásával az őrnagy megszegte a fenti jogszabályok, valamint a csendőrség működését szabályozó törvény több cikkelyét.

A katonai ügyészek úgy vélik: a csendőrök visszaéltek a felszerelésükhöz tartozó eszközök használatával, indokolatlanul erőszakosak voltak még gyerekekkel szemben is, emiatt nagyszámú résztvevő megsebesült. (agerpres)

Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS