2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Díjazták a dél-erdélyi szórványért tevékenykedőket

2018. szeptember 23. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

A Hunyad Megyei Magyar Napok keretében szombaton átadták Barcsay Ákos-díjakat a dél-erdélyi szórványközösségekben dolgozó, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személyek tevékenységének elismeréseként - tudósít Winkler Gyula sajtóirodája.


„A Barcsay Ákos-díjat azért hoztuk létre, mert fontosnak tartjuk Hunyad megyében, hogy minden évben ünnepélyesen, a nagyközönség előtt mondjunk köszönetet azoknak a személyiségeknek, akik időt és energiát nem sajnálva, tevőlegesen dolgoznak közösségünk megerősítéséért, a Hunyad megyei magyar jövőért. Azokat díjazzuk, akik pedagógusként áldozatos munkával egyengetik gyermekeink első lépéseit, akik gyülekezeti munkájuk során megerősítik keresztény hitünket és összetartják közösségünket, akik civilként vezető szerepet vállalnak azokban az intézményekben, amelyek a magyar jövőt biztosítják Hunyad megyében” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a díj kapcsán.

A díjat évente három, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személy kap meg. Egy díjat a történelmi egyházak és felekezetek képviselőjének a javaslatára, egyet az oktatási területen tevékenykedők közül választanak, egyet pedig a civil szféra képviselőjének ítélnek meg. A díjazottakról a helyi közösségek javaslata alapján egy kuratórium határoz. Idén ötödik alkalommal adtak át Barcsay Ákos-díjat.

Az idei díjazottak: Csatlós Erzsébet, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanítónője, az RMPSZ Hunyad megyei elnöke, a Hunyad Megyei Hírmondó főszerkesztője, Dézsi Attila, a Számvevőszék tanácsosa, Hunyad megye volt prefektusa, a Barcsay Ákos-díj alapítója és Szabó Ákos vajdahunyadi római katolikus plébános, aki a vajdahunyadi ferences templom és kolostor felújítását kezdeményezte.

Szombaton egész napos szabadtéri rendezvénnyel rajtolt a 9. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata, a dévai vár tövében található téren kulturális és szórakoztató rendezvényekkel, vásárral és finom falatokkal várták az érdeklődőket, a napot Bródy János fellépése zárta. A Hunyad Megyei Magyar Napok programja itt található. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS