2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Asztalos Csaba sem vesz részt a népszavazáson, mert szerinte annak semmi értelme

2018. szeptember 24. 14:48, utolsó frissítés: 14:48

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint az október 6-án és 7-én tartandó, a család új fogalmának az alkotmányba ültetéséről szóló népszavazásra semmi szükség sincs, mivel magának a referendumnak nem lesz semmiféle jogi következménye.

A diszkriminációellenes tanács elnöke azt nyilatkozta az rfi.ro rádiónak, hogy ő maga sem fog részt venni ezen a népszavazáson. Asztalos elmondása szerint a közéletben már tapasztalható egyfajta gyűlölködés, amelyet a népszavazás váltott ki, ezért szinte biztos, hogy a népszavazás után fognak majd panaszok érkezni az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz.

Az elnök ugyanakkor reménykedik abban, hogy a referendumot megelőző kampány az udvariasság keretein belül és az emberi méltóságának kölcsönös tiszteletben tartásával fog lezajlani.

Asztalos Csaba kihangsúlyozta, hogy a népszavazás eredménye, bármi legyen is az, jogi szempontból nem jár majd következményekkel.

„A népszavazás, eredményétől függetlenül, nem fog semmiféle jogi következménnyel járni, mivel a jelenlegi alkotmány is csak két különböző nemű személy házasságát ismeri el és a család fogalmát is tágabban értelmezi, nemcsak azt a családot ismeri el, amely házasság útján jött létre” - nyilatkozta a CNCD elnöke.

Asztalos elmondása szerint a család fogalma sokkal tágabb és a család fogalmának különböző típusait a jelenlegi alkotmány is védi annak 26-os cikkelyében, amely a magánélet és a család fogalmaira is kiterjed.

„Jogi szempontból nézve, és ezt nem én mondom, hanem az alkotmánybíróság, hogy ennek nincs következménye, tehát az én olvasatomban, nincs semmi szükség erre a kezdeményezésre, erre a népszavazásra. De természetesen, mint az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, tartom a semlegességemet. Nem kérek senkit arra, hogy részt vegyen vagy ne vegyen részt a népszavazáson, de el kell mondanom, ahányszor csak szükséges, hogy mit is jelent a 48-as cikkely módosítása és, hogy annak semmilyen jogi következménye nincs. Én személy szerint nem fogok részt venni ezen a népszavazáson, mivel ebből a szemszögből nézve, az nem jár semmiféle jogi következménnyel”- szögezte le álláspontját Asztalos. (rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS