2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ szerint politikai sárdobálással nem lehet megállítani a sertéspestist

2018. szeptember 26. 13:44, utolsó frissítés: 14:02

A parlament alsóháza kedden, szeptember 25-én délután vitatta meg a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, amelyben az ellenzék a szaktárca vezetőjének menesztését kéri tekintettel az afrikai sertéspestis körül kialakult krízisállapotra.


Magyar Lóránd, az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa szerint nem szabad politikai retorikává alakítani ezt a problémát, és felelős hozzáállásra van szükség a politikum, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, valamint a sertéstenyésztők részéről a pestis megállítása érdekében.

A Szövetség alsóházi frakciójának álláspontja leszögezi, hogy megoldásokra van szükség, nem pedig további politikai sárdobálásra, azonban a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány nem ezt a célt szolgálja, mi több, további káoszt eredményez ezen a területen.

Az RMDSZ képviselői továbbá úgy értékelik, hogy a legnagyobb felelősség a szaktárcától független intézményként működő Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóságot illeti meg, amely tevékenységében nem látta el a törvény által is előírt a feladatköröket az afrikai sertéspestis megelőzésében és terjedésének meggátolásában.

Ebből adódóan az RMDSZ tartózkodott a szavazáson. A Szövetség továbbá azt kérte a jelenlegi szaktárcavezetéstől, hogy mielőbb dolgozzon ki egy kártérítési csomagot az érintett gazdák számára, valamint szabályozásokat vezessen be a hazai afrikai sertéspestissel nem fertőzött nyersanyag feldolgozására. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS