2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MOGYE Magyar Tagozatának oktatói egy időre felfüggesztik mandátumaik gyakorlását

2018. szeptember 27. 14:12, utolsó frissítés: 14:26

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar Tagozatának oktatói sajtóközleményben reagáltak a kormány szeptember 13-ai határozatára, amelynek értelmében egyesítették a MOGYE és a Petru Maior egyetemeket.

A MOGYE oktatói sajtóközleményükben kifejtik, hogy megrendülten értesültek a kormányhatározatról, amellyel a kormány átlépve az „egyetemi autonómia” határait, a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egybeolvadására vonatkozó döntését már idei hatállyal szentesítette.

„Ez az eljárás ékes bizonyítéka annak, hogy a MOGYE ügy nem az egyetem belügye, a legfontosabb döntéseket nem az egyetem szintjén hozzák meg. Ilyen körülmények között úgy gondoljuk, hogy a kialakult helyzet orvoslása politikai támogatás nélkül elképzelhetetlen, és a probléma megoldása elsősorban nem az oktatók hozzáállásán múlik. Úgy gondoljuk, ez a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépés, ami a magyar oktatás egészet veszélyezteti, és ami látszatintézkedésekkel nem orvosolható”- írja a közlemény.

A közlemény beszámol arról is, hogy a két egyetem egyesülését jóváhagyó szenátusi ülés szabályosságát a Magyar Tagozat vezetősége törvényszéki úton megtámadta.

„A MOGYE választott és kinevezett tisztségviselői nem hitelesíthetik jelenlétükkel és kirakat-pozíciókkal a fejük felett meghozott döntéseket, ugyanakkor kérik a magyar nyelvű orvosképzésnek a tanügyi törvény szelleme és betűje szerinti megvalósítását. A kialakult helyzetre való tekintettel, tiltakozásul, a Magyar Tagozat választott és kinevezett tisztségviselői azonnali hatállyal felfüggesztik mandátumaik gyakorlását mindaddig, amíg meg nem születik egy a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító megnyugtató döntés. A magyar oktatók nyitottak a tárgyalásra, de látszatintézkedésekkel nem elégszenek meg. A Magyar Tagozat oktatói további tiltakozó akciókat helyeznek kilátásba mindaddig, amíg nem születik egy kielégítő megoldás” - ismertették álláspontjaikat az egyetem magyar tagozatának oktatói. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS