2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szintet lépett a jövő vezetőinek a képzésében a Sapientia és az MCC

2018. szeptember 27. 14:47, utolsó frissítés: 15:02

Az elmúlt tanév sikeres együttműködésének folytatásaként megállapodást írt alá a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) csütörtökön. A korábbi együttműködést kibővítve a 2018/2019-es tanévtől a Sapientia az erdélyi középiskolások felkarolása mellett az egyetemisták továbbképzésébe is bekapcsolódik, logisztikai és szakmai hátteret biztosít a szervező MCC-nek. A tehetséggondozó program a Kolozsváron tanuló kiemelkedő egyetemisták nevelését célozza meg, így megfelelő alapot adva számukra akár egy vezetői szerep vállalására is.
"Míg 20 évvel ezelőtt az egyetem felvételi végezte el ezt (a tehetséggondozás, a tehetségek megtalálása - szerk.) a munkát, hiszen hiába jelentkezett x számú felvételiző, mert csak x-n jutott be. Manapság, ha x számú jelentkezik egyetemre, akkor jó eséllyel x számú is jut be. Ahhoz, hogy valóban olyan munkát lehessen végezni, ami kicsit több egy normál egyetemi alapképzésnél - ami úgy is közelít a fiatalok felé, hogy ki tudjuk közülük választani azokat, akik igazán motiváltak és tenni akarnak -, ahhoz nagyon is szükségesek az olyan tehetséggondozó programok, mint amilyet a Mathias Corvinus Collegiummal közösen indítunk" - érvelt Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, aki a középiskolás programról csak annyit jegyzett meg, hogy "ezeket a középiskolás diákokat szeretnénk látni az egyetemünkön".

Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese az erdélyi tevékenységeik fejlődéséről beszélt, kezdve 2013-as székelyudvarhelyi indulástól egészen a legutóbbi, egyetemistákat megcélzó programjukig. "Jelenleg 310 középiskolás tagja van az MCC erdélyi programjainak. Ez nem a legmagasabb szám, volt már közel 400 is, de az év végén ugye a középiskolások elballagtak. A középiskolás programot elhagyók jelentik azt a felhajtóerőt, amire építjük ez egyetemi programunkat, aminek célja, hogy hosszútávú fejlődési lehetőséget biztosítson azoknak a diákjainak, akikkel már foglalkoztunk, illetve azoknak is, akik most találták meg az MCC-t" - mondta Lánczi, hozzátéve, hogy a programra való jelentkezés már lezárult, összesen 16 diákot vettek fel.

Az együttműködés keretében a Sapientia a Tordai úti épületében négy tréningnek ad teret. Emellett a programban a tanév során megszervezett Problema Solvenda országos esetmegoldó verseny is helyet kap, melynek elődöntőjében és döntőjében zsűriként vesz részt a felsőoktatási intézmény. Elmondták, a Sapientia az MCC más rendezvényeibe is bekapcsolódik, hiszen egy-egy oktató előadóként vállal szerepet ezekben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS