2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eddig több mint 320 ezer állatot kellett megsemmisíteni a sertéspestis miatt

2018. szeptember 28. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Az ország 13 megyéjének 233 településén 952 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván - tájékoztatott csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).


A közlemény értelmében eddig 323.754 sertést pusztítottak el, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. A fertőzést 72 vaddisznónál is kimutatták.

Az ANSVSA szerint Szatmár megyében mind az öt gócot sikerült felszámolni, és 2018. augusztus 31-e óta nem volt új fertőzés. Nem terjed a kór Bihar megyében sem, ahonnan augusztus 8-a óta nem jelentettek új esetet.

2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed.

Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Emellett Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágy megyében négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

A többi esetet az ország déli-délkeleti megyéiből (Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău Giurgiu és Dâmboviţa) jelentették.

Országszerte 4.960 sertéstulajdonost kártalanítottak eddig, nekik összesen 55,348 millió lej kártérítést utaltak. A Szatmár és Bihar megyei gazdák megkapták a kártérítés teljes összegét.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS