2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkotmánybíróság indoklásában elismerte az azonos neműek jogát a családi élethez

2018. szeptember 29. 12:59, utolsó frissítés: 13:04

Elismerte a román alkotmánybíróság az azonos nemű párok jogát a "családi élethez". A testület a korábban hozott határozatának indoklásában fejtette ki álláspontját a homoszexuális párok jogairól.


Az alkotmánybíróság két év halogatás után idén júliusban bírálta el azt az alkotmányossági óvást, amelyet egy Brüsszelben házasságra lépett román-amerikai azonos nemű pár emelt a melegházasság romániai elismerésének megtagadása ellen. Most ennek a precedens értékű döntésnek a több mint ötvenoldalas indoklását tették közzé.

Adrian Coman és Clai Hamilton a román polgári törvénykönyv (ptk.) azon cikkelye ellen emelt alkotmányossági kifogást, amely szerint "az azonos neműek között külföldön kötött házasság Romániában érvénytelen". Az alkotmánybíróság részben helyt adott az óvásnak, de nem a ptk. kifogásolt rendelkezését törölte el, hanem olyan értelmezést fűzött hozzá, amellyel a felperesek számára hátrányos jogkövetkezményeket enyhítette.

Mint ismeretes, az ügy azért került az egyik bukaresti bírság, majd az alkotmánybíróság elé, mert az amerikai állampolgárságú Hamilton a román állampolgárságú Coman házastársaként igényelt tartózkodási és munkavállalási engedélyt a román hatóságoktól, ezt azonban megtagadták tőle. Miután az Európai Unió Bírósága júniusban kimondta, hogy az uniós állampolgárok házastársaira is alkalmazni kell a "házastárs" fogalmát a szabad tartózkodáshoz való jog tekintetében, a bukaresti alkotmánybíróság is úgy döntött: a román hatóságok nem tagadhatják meg a szabad mozgás és tartózkodás jogát egy uniós polgár azonos nemű házastársától.

A most közzétett indoklásból kiderült: az ügy elbírálásánál az alkotmánybírság az Európai Unió alapjogi chartáját, az emberi jogok európai egyezményét és a román alaptörvényt figyelembe véve, számos uniós tagállam vonatkozó joggyakorlatát mérlegelve jutott arra a következtetésre, hogy az azonos nemű párok sem zárhatók ki a "családi élet" és "magánélet" fogalmából, így rájuk is érvényes ezek alkotmányos védelme.

Az alkotmánybíróság leszögezte: a tartós kapcsolatban élő azonos nemű pároknak is joguk van kapcsolatuk, valamint az ebből származó jogok és kötelezettségek (vagyonközösség, öröklés) törvényes elismerésére. Mivel egyetlen országot sem lehet a melegházasság legalizálására kötelezni, az azonos neműek esetében egy számukra is nyitott alternatív jogintézmény, az "élettársi szerződés" bevezetése lehet a megfelelő módszer a megkülönböztetés nélküli jogegyenlőség elvének érvényesítésére - ajánlotta az alkotmánybírság.

A dokumentum szerint eddig 14 európai uniós állam tette lehetővé az azonos neműek házasságát, 8 másik pedig az élettársi szerződés valamilyen formáját intézményesítette. Az Európai Unióban hat olyan ország van - Románia, Bulgária, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia - amely semmilyen jogintézményt nem kínál az azonos nemű párok számára.

Romániában a "civil partnerség" bevezetéséről szóló eddigi törvénykezdeményezések mind elbuktak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS